Zeytinyağı ihracatı 3 aylığına yasaklandı

Zeytinyağında geçici süreliğine ihracat yasağının yeniden başladığı iddia edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, dökme zeytinyağının ihracatını...

Zeytinyağında geçici süreliğine ihracat yasağının yeniden başladığı iddia edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, dökme zeytinyağının ihracatını Mart 2022’de yasaklayıp Temmuz 2022’de kaldırmıştı. Ekonomi gazetesinde tarım hakkında yazılar yazan Ali Ekber Yıldırım’ın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan zeytinyağı ihracatını bu kez 3 aylığına yasakladı.

Yıldırım, sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Zeytinyağı ihracatına yasak geldi. Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri’ne sözlü olarak 1 Ağustos’tan 31 Ekim 2023’e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını bildirdi. İhracatçıların dökme ve varilli yağ ihracat beyannameleri kabul edilmiyor. İddiaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi marketlerindeki zeytinyağı fiyatını görünce tepki göstererek halkın yağ tüketmesi için ihracatın durdurulması talimatı verdiği ifade ediliyor. Tarım Kredi’de 1 litre naturel sızma zeytinyağı 199 TL ile 279 TL arasında değişiyor.” ifadelerini kullandı.

Zeytinyağı ihracatına yasak geldi

Ticaret Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri’ne sözlü olarak 1 Ağustos’tan 31 Ekim 2023’e kadar dökme ve varili zeytinyağı ihracatının yasaklandığını bildirdi.

İhracatçıların dökme ve varilli yağ ihracat beyannameleri kabul edilmiyor.
++

— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) August 1, 2023

İkram Gıda Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldız da konu hakkında açıklamalarda bulundu. İhracatın kontrolsüz yapılmasının 24 Temmuz’da zeytin ve zeytinyağı fiyatlarını arttırdığına vurgu yapan Yıldız, Avrupa’daki kadar olmasa da Türkiye’de de bu yıl zeytinin çok az çıktığını, dökme zeytinyağının yurt dışına satılmasına kısıtlama getirilmediği takdirde 3 ay sonra Türkiye’de zeytinyağı kalmayacağını söyledi; “ivedi bir şekilde müdahale edilmezse ocak-şubat aylarında marketlerde zeytinyağı litre fiyatı 300-350 liraya, sofralık zeytin fiyatları ise 400-450 liraya kadar çıkacaktır” dedi.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme