Zam zam zam: Sigaradan altına ÖTV zammı

Sevgili okurlarım, 19 Mayıs 2020 tarihinde gece 02.02’de mailime bir posta düştü. Açayım mı açmayım mı...

Sevgili okurlarım, 19 Mayıs 2020 tarihinde gece 02.02’de mailime bir posta düştü. Açayım mı açmayım mı derken açtım. Bir de ne görsem! Aman Allah, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi! Detayları ise sigara ve tütün içeceklerine ÖTV zammı. Hem de ne zam! Sigara ve tütün içeceklerine %85 zam. Bir pakette 20 adet sigara var. İçilen sigaranın 17 adetinin parası devlete, üç adedinin parası firmaya gidiyor. Artık gerisinin hesabını siz yapın.

Ama zamlar gene durmuyor… 25 Mayıs 2020 tarihinde gene bir zam! Hem de ne zam. Tam da Ramazan Bayramı’nın 2. günü, mübarek bir günde. Altın, gümüş, değerli taş ve döviz alım satımında %1 vergi zammı… Bu, şu anlama geliyor. Diyelim ki 100 gram altın sattınız veya aldınız, 1 gram devlete vergi. 100 dolar aldınız veya sattınız, devlete 1 dolar vergi. Bu konuyla ilgili tebliğ şöyle;

Fiziki Teslimat Olmaksızın Yapılan Altın Satış İşlemlerinde (BSMV) Hesaplanması Gerektiği konusunda bilindiği üzere 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 33’üncü maddesi uyarınca kambiyo işlemlerinde binde 2 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) uygulanmaktadır. Diğer taraftan, vadesiz ve yatırım hesapları üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan kaydi ile altın alım satım işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirilmemekte ve sadece alım satım değeri farkı üzerinden yüzde 5 BSMV’ye tabi tutulmaktaydı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Bankalar Birliği’ne gönderilen 21.5.2020 tarihinde yazı ile kaydi altın alım satım işlemlerinin statüsü konusunda görüş değişikliğine gidilmiştir. Söz konusu yazıda konuya ilişkin olarak Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü’nün görüşüne başvurulduğu, anılan Genel Müdürlükten alınan 21/5/2020 tarihli ve 276064 sayılı yazıda: “Bilindiği üzere, 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, kambiyo mevzuatına ilişkin düzenlemelere esas oluşturan kanundur. Anılan Kanun’un 1’inci maddesinde kambiyo mevzuatında hakkında düzenleme yapılmasına imkan tanınan kıymetler; kambiyo, nukut, esham ve tahvilat, kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla bunlardan mamul veya bunları muhtevi her nevi eşya ve kıymetler ile ticari senetlerle tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikalar olarak yer almaktadır. Anılan kanun uyarınca yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın “Tanımlar” başlıklı ikinci maddesinin (h) bendinde döviz (kambiyo) efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev’i hesap, belge ve vasıta; (j) bendinde kıymetli madenler ise her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum olarak tanımlanmıştır.

Bu itibarla, kıymetli maden ve dövizin kambiyo mevzuatında düzenlenen değerler olması, kambiyo mevzuatında kıymetli maden depo hesaplarında işlem gören kaydi tutarların açık bir tanımının yer almaması ve özü itibarıyla fiziki teslimat yapılmadığı sürece kaydi ve değeri dövizle belirlenen bir tutarın söz konusu olması hususları dikkate alındığında vadesiz ve yatırım hesapları üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan altın alım satım işlemlerinin kambiyo işlemi olarak değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir “şeklinde görüş bildirildiği belirtilmiş ve buna istinaden bankalar nezdinde yatırım hesapları ve diğer (vadesiz, vb.) hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan altın satış işlemlerinin kambiyo işlemi kapsamında değerlendirilerek bu işlemler üzerinden yürürlükteki oranlara göre kambiyo muamele vergisi (BSMV) hesaplanması gerektiği açıklanmıştır. Gider Vergileri Kanunu’nun 31’inci maddesine göre kambiyo alım ve satım muamelelerinde matrah kambiyo satışlarının tutarı olup satış sonucu lehe kalan para üzerinden vergi hesaplanmamaktadır. GİB’in yeni görüşüne göre kaydi altın alım satım işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirildiğinden, bankalar nezdinde yatırım hesapları ve diğer (vadesiz, vb) hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan altın satış işlemlerinde altın satış bedeli üzerinden binde 2 oranında BSMV uygulanacaktır. Söz konusu yazıda fiziki altına ilişkin herhangi bir belirleme bulunmamakta olup bankaların fiziki altın satışlarında yapılan kar üzerinden %5 BSMV hesaplanmasına devam edilecektir.

Evet değerli okurlarım, ben tutunacak bir yer bulamadım. Umarım sizin düşünceleriniz olumludur.

Bakmadan Geçme