• Haberler
  • Gündem
  • Yüzde 500 artış ev sahibi ile kiracıyı yüz yüze getirdi

Yüzde 500 artış ev sahibi ile kiracıyı yüz yüze getirdi

Gaziantep'te müşterek ev sahibi, mühendis kiracısından yüzdelik 500 bindirim istedi. Ev sahibi, kiracının mevzuyu yargıya taşıyacağını...

Gaziantep’te müşterek ev sahibi, mühendis kiracısından yüzdelik 500 bindirim istedi. Ev sahibi, kiracının mevzuyu yargıya taşıyacağını bildirmesinin peşi sıra ise beyin almaz müşterek oyuna başvurarak annesinin gerçek olmayan imzasıyla kira kontratı düzenledi. Olayın ortaya çıkması sonrası kiracı mevzuyu yargıya taşıdı.

Türkiye genelinde kiralık evlerde kira artışı payı yukarı sınırının yüzdelik 25 şekilde uygulanacağı kararının 1 Temmuz 2024 geçmişine değin uzatılmasına karşın huysuz icraat değişik artmaya bitmeme ediyor. Türkiye genelinde dayanıklı baş döndürücü noktada yüzdelik 25’lik sınırın baş döndürücü aşkın üstünde kira artışları yaşanmaya bitmeme ederken bundan ötürü çıkan anlaşmazlıkların ve davaların sayısı da özen çekiyor. Gaziantep’te de bundan ötürü yaşanmış bulunan müşterek ağız dalaşı yargıya taşınıyor.

Kiracısından yüzdelik 500 bindirim istem etti

Olay, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşandı. İddiaya gereğince müşterek ev sahibi, mühendis bulunan kiracısı Nida Terlemez’den yüzdelik 500 bindirim istem etti. Terlemez, ev sahibinin yaptığının kanuni olmadığını ve ev malikine kira adaptasyon davası açması icap ettiğini söylese de, ev sahibi çeşitli oyunlara başvurarak kiracısını evden çıkarmaya çalıştı.

Vergi yemek düşüncesince IBAN numarasını vermedi

Türlü oyunlara başvuran ve ihsan yemek düşüncesince IBAN numarasını hasretmek istemeyen ev sahibi, kiracısının kirayı tahminî 10 aydır ödemediği sebebi öne sürülerek yüz yüze geldi. Terlemez, “Kira ödemelerimizi IBAN’a gerçekleştirmek istediğimizde bizlere İBAN atmadı zira devlete ihsan işlemek istemediğini belirtti. Biz ise rastgele seferinde İBAN istedik ısrarla vermedi” dedi.

“Kiramız 2 bin 750 TL’ydi ve bizlerden yüzdelik 500’lük bindirim istedi”

2 bin 750 TL şekilde ödediği kirasını yüzdelik 500’lük bindirim yaparak 15 bin TL şekilde ifa yapılması maksut kiracı Nida Terlemez, “Ev sahibi bizim evden çıkmamızı istedi. Öncelikle evi satacağını söyledi. Daha sonra ’evimi satmayacağım ancak size erdemli kira söyleyemediğim düşüncesince evi satacağım dedim’ düşünmek durumunda kaldı. Bizden 15 bin TL kira istedi. Kiramız 2 bin 750 TL’ydi ve bizlerden yüzdelik 500’lük bindirim payı istedi. Biz de bunu onama etmedik ve yürütme davası açtı. 10 aydır kira ödemiyorlar niteleyerek iddialarda bulundu. Fakat bizim hepsi kiraları ödediğimize değgin senetlerimiz var. Biz kira irsal etmek düşüncesince IBAN istedik ve bizlere vermedi. ’Tutuyorsanız bu biçimde tutun’ dedi. ’Ödeme yaptıkça senetlerinizi veririm’ dedi ve kılıç de ödedikçe senetlerimizi alıyorduk. 10 aydır kira ödemediğimizi tez ediyor ancak konuşmalarımız mevcut. Hepsini mahkemede kanıt şekilde sunacağız” ifadelerini kullandı.

“Eşim çalışmıyor söylediğim devir gitsin çalışsın”

Tek dirimsel ile geçimlerini sağlayıcı Terlemez, “Şuan hacısı hocası bire müşterek durumda. Maalesef yöre sarsıntısı bölgelerindeki nice arkadaşlarımızdan duyuyoruz. Hepsi bire müşterek sorunla karşı karşıya. Bizimki bundan böyle duruşma boyutunda. Devletin belirlediği kantite yüzdelik 25 ve bizlerden istem edilen yüzdelik 500, bu onama edilebilmekte müşterek tutar değil. Tek gelirle yaşıyoruz, eşim daha çalışmıyor. Bundan ötürü elektriğimizi, suyumuzu tek devir aksatmadık. Hepsini kanıt şekilde sunacağız. Eşim çalışmıyor söylediğim devir ’gitsin çalışsın, ego okuyorken çalışıyordum’ dedi. Benim eşim Tıp Fakültesinde okuyor ve bu süreçte extra çalışabilecek halde değil” ifadelerine toprak verdi.

“Annesinin namına kendisi imza atmış”

Ev sahibinin kira sözleşmesinde gerçek olmayan imza ile annesinin imzasını kullanarak anlaşma yaptığını kail Nida Terlemez, “Şuan duruşma sürecindeyiz ve bizim müşterek senedir oturduğumuzu tez etmişler. Fakat bizim 2 yıllık 2 kıta sözleşmemiz var. Mahkeme sürecinde olduğumuz düşüncesince yenisi yapılmadı. 3. yıla girdiğimize değgin lüzumlu ispatları sunduk. 2. yılımızdaki sözleşmemiz de annesinin namına kendisi imza atmış. Kira ödemelerimizi IBAN’a gerçekleştirmek istediğimizde bizlere İBAN atmadı zira devlete ihsan işlemek istemediğini belirtti. Biz ise rastgele seferinde İBAN istedik ısrarla vermedi. Şuanda yüzdelik 25 zammımızı yaptık ve anca gönderiyoruz kendisine” dedi.

“Kiracılardan alacakları senetlere kılıç türel şekilde kambiyo senetleri diyoruz”

Kiraya verenlerin öz alacaklarını sağlamlaştırmaları namına kiracılardan alacakları senetlere türel şekilde kambiyo senetleri dediklerini tamlayan Avukat Ferhat Kurt ise, “Ne efsus ki hukukçu şekilde önümüze en baş döndürücü mevrut sorun işlerinden biri kira konularıdır. Bunun sebebi ise kiralarda beklenilmedik müşterek biçimde gerçekleşen artış oranları. Kiraya verenler ne efsus ki sözleşmenin doğrusu boşaltma taahhütnamesinin tarihlerini gereksiz bırakmakta ve boşaltma etmeye DOĞRU yıllarda ise öz elleriyle doldurmaktadır. Burada Yargıtay müşterek baş döndürücü sonucunda şurası belirtiyor, boşaltma taahhütnamesinin imza ve gün üstüne müşterek hile var ise bunun sinek kiracıya düşmektedir diyor. Bunun ile ait olarak, kiraya verenlerin öz alacaklarını sağlamlaştırmaları namına kiracılardan alacakları senetlere kılıç türel şekilde kambiyo senetleri diyoruz. Fakat şurası unutmamamız icap eder ki kira kontratı ile kambiyo senetleri farklıdır. Senetler lakayıt koşulsuz namus borcu ikrarı içerdiğinden hepimiz kirayı o ay öderken senedi almazsak hemen kira ödenmiş üzere gözükür ve o senetten ötürü ansız müşterek yürütme takibiyle yüz yüze kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Kiracı kirasını öderken kirayı ödediğine değgin yazılmış belge almalı”

Kiralardaki fahiş artışlardan kıygın ve muzdarip bulunan kiracılara tavsiyede mevcut Av. Ferhat Kurt, “Burada vereceğimiz öneriler şöyle, kambiyo senedi alınmışsa kira sözleşmesinin içeriğine kambiyo senetlerinin alındığının yazılması gerekebilir ve kiracı o günlü kirasını öderken kirayı ödediğine değgin yazılmış belge almalı yahut bunu kasacı eliyle hesap belgesi ile gerçekleştirmeli, senediyle ait ise senedini doğrulama almalıdır. Senetler düzenlendiğinde imza atmadan önceki senedin yukarı bölümüne gün belirterek kira sözleşmesine güvenerek derseniz senedi de kira sözleşmesine bağlamış oluyoruz ve sonunda kanıtlama itibarıyla mağduriyetlerin müşterek tarafını azaltmış oluyoruz” halinde konuştu.

“Bununla ait müşterek kanuni mevzuat ve kodifikasyon var”

Kurt, “Son kodifikasyon ile baş başa kira sözleşmelerinin artış oranları belirlendi. Konut ve çatılı iş bölgeleri kiralarındaki oranlarla baş başa güzeşte seneye nispetle 4 bin TL’ye oturulan müşterek dairenin kirasını müşterek ahir yıl 8 bin TL yapamaz. Çünkü bununla ait müşterek kanuni mevzuat ve kodifikasyon var. Bununla yüz yüze kaldığınız takdirde, ’ben bu kanuni mevzuat düzenlemesinin dışına çıkamam, hemen devletin belirlemiş bulunduğu oranlarla kiramı ödeyebilirim’ niteleyerek kiraya sağlayan insana yanıt verebilirsiniz. Bunu işlemek durumunda değilsiniz” niteleyerek konuştu.

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme