Yine aynı tablo yaşanıyor

Küçük Menderes Havzası'ndaki sulama sorunlarına çözüm olması için yapılan Beydağ Barajı'nın suyu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi...

Küçük Menderes Havzası’ndaki sulama sorunlarına çözüm olması için yapılan Beydağ Barajı’nın suyu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sulama sezonu bitmeden bitti. Hizmete girdiği yıl hariç diğer yıllar tam kapasite ile doldurulamayan baraj göleti, Haziran ve Temmuz ayı ortasına kadar yapılan sulama ile bitme noktasına gelirken bazı üreticilerin kanalizasyon suyuyla sulama yapmaya başladıkları bildirildi.

 

Baraj çözüm olmadı

 

2017 sulama sezonu öncesinde ancak yüzde 25’lik doluluk oranına ulaşan Beydağ Barajı’ndaki su miktarı, Ağustos başı itibarı ile oldukça azalırken 2018 yılında da ancak %20 doluluk oranına ulaşabildi. Su miktarının azalması nedeniyle yaklaşık 40 gün verilen suyun sulama amaçlı salınımı, Temmuz ortasında kesildi. Sezon ortasında susuz kalan bazı üreticilerin de dere yatağına akıtılan kanalizasyon suyunu sulama amaçlı kullanmaya başladılar.

 

Kanalizasyon suyu

 

Kanalizasyon suyunun sulama amaçlı kullanılmasının çeşitli tehlikelere yol açabileceğini ifade eden Hayri Çıtak, “Kiraz’dan baraj gölüne arıtmasız kanalizasyon suyu verildiğini duyduk. Zaten baraj suyu da çamurlu idi ama çaresiz olduğumuz için kullanıyorduk. Şimdi baraj suyu kesildi. Çiftçiler, kendi başlarının çaresine bakmaya başladılar. Kimileri de Ödemiş’e bağlı Çaylı ve Kaymakçı mahallelerinin kanalizasyon suları ile ürünlerini sulamaya başladılar. Buradaki kanalizasyon suları da arıtma yapılmadan şimdi doğrudan Küçük Menderes Nehri’nin yatağına akıtılıyor. Bu, her açıdan tehlikelidir. Kanalizasyon suyunun arıtmasın nehir yatağına verilmesi ciddi bir tehlike iken bu suyun tarımsal amaçlı kullanılması da başka bir tehlikeyi doğurmaktadır. Bu işin sorumlusu kimse bir an önce önlem alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Barajdan çamur geliyor

 

Ödemiş’e bağlı Ertuğrul Mahallesi sakinlerinden Kemal Ersöz de yaptığı açıklamada bu yıl baraj suyunun seviyesinin iyice düştüğünü belirterek, “Borulardan balık ve çamurlu su gelmeye başlamıştı. Kiraz’ın atık sularının da baraj suyuna karıştığını duyuyoruz. Kiraz’dan bu yana eski beldeler Çaylı ve Kaymakçı mahallelerinin atık suları da dere yatağına akıyor. Tarlalarımızın üstünde 1-2 milimetrelik yağlı ve çamurlu toprak katmanı oluşmaya başladı. Bunları İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine dilekçelerle bildirdik. Tespit yaptırdık. Soruna çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

 

Kaymakçı Mahalle Muhtarı Şakir Balcılar, “Beydağ Barajı’ndaki suyun azalması, asla iyi bir işaret değildir. Burada en kötü durumda bazı tarla sahiplerinin tarlalarını kanalizasyon suyunun tarlalarına gitmesi de güzel bir görüntü değil” şeklinde konuştu.

 

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme