Yeni Çorlu Tren Faciası yolda mı?

2008’de imzalanan sözleşme ile China Major Bridge-Cengiz-Mapa-Kolin Ortak Girişimi’ne verilen Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi’nde yaşananlar endişe...

2008’de imzalanan sözleşme ile China Major Bridge-Cengiz-Mapa-Kolin Ortak Girişimi’ne verilen Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi’nde yaşananlar endişe veriyor.

Murat Ağırel’in Cumhuriyet’teki yazısı, “yeni Çorlu Tren Faciaları yolda mı?” dedirtti.

5 Kasım 2008’de yapımına başlanan ve 65 milyar lira para harcanan Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi için TCDD’nin sitesinde; “Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nda 66 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 27 kilometre uzunluğunda 49 viyadük bulunuyor. Projenin en uzun tüneli 5 bin 125 metre ile Akdağmadeni bölgesinde, en uzun demiryolu viyadüğü de 2 bin 222 metre ile Çerikli-Kırıkkale’de inşa edildi.

Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demiryolu viyadüğü 89 metre yükseklikle Elmadağ’da yapıldı. Hızlı tren hattında ilk defa yerli ray kullanıldı. 138 kilometre beton yol ile tünellerde ilk balastsız yol, yani beton yol uygulaması gerçekleştirildi. Ayrıca, proje kapsamında Sivas’ta yerli ve milli buz önleme ve buz çözme tesisi yapıldı.”

“Yerköy-Sivas Hızlı Tren Projesi ile 602 kilometre olan Ankara-Sivas kesimi 461 kilometreye, 12 saat olan seyahat süresi ise 2 saat 51 dakikaya inecektir” yazıldığını hatırlatan Ağırel, zeminde yaşanan çökmelerden dolayı açılışın 7 kez ertelendiğini yazdı.

Tren yolu projesinin seçimlerden hemen öncesine kadar yetişmesi için acele ile bitirildiğini anlatan Ağırel, OR-Gİ havalimanında yaşananlara dikkat çekti. Yine seçimden önce acele ile yetiştirilen havalimanında çökmeler meydana gelmiş, tadilatın masrafları vergilerle vatandaşın sırtına yüklenmişti.

Ağırel, açılışı aynı şekilde yapılan Ankara-Sivas hızlı tren hattının bir kısmında rayların altının heyelan nedeniyle boşaldığını, yol kontrolü yapan kılavuz lokomotifin heyelan ile raydan çıktığını sözlerine ekledi.

Çorlu Tren Faciası da heyelan nedeniyle rayların altının boşalması dolayısıyla meydana gelmiş, yedisi çocuk 25 kişi ölmüştü. 328 kişi de yaralanmıştı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme