Yeme bozukluğu nasıl bir rahatsızlıktır?

Yeme bozukluğu, ciddi bir psikiyatrik bozukluk olmakla birlikte birçok çeşidi vardır. Yeme bozuklukları, kişinin yeme alışkanlıklarında...

Yeme bozukluğu, ciddi bir psikiyatrik bozukluk olmakla birlikte birçok çeşidi vardır. Yeme bozuklukları, kişinin yeme alışkanlıklarında normalin dışında davranışlar görülmesine yol açmakla birlikte hem fiziksel hem de psikoloji sağlık sorunları yaşanmasına sebep olabilir. Yemek yeme ve kiloları konusunda saplantılı düşünceleri olan yeme bozukluğu olan kişilerden bazıları normale göre çok az yemek yer veya yemek yemeyi tamamen reddeder, bazıları ise aşırı yemek yer ve yediği yemeklerden pişman olup kusma, laksatif veya diüretik kullanımı gibi yöntemlerle kilo vermeye çalışırlar. Yeme bozuklukları, kişinin kilosu, fiziksel görünüşü, vücut tipi ve boyutu hakkında da saplantılı düşünceler geliştirmesine neden olabilir.

Yeme bozukluğu olan kişiler, ruhsal sorunların yanında aynı zamanda fiziksel sağlık sorunlarına da sahip olabilirler. Bunlar arasında kalp problemleri, kemik erimesi, sindirim sorunları ve diğer ciddi sağlık sorunları yer alır. Ayrıca, yeme bozukluğu olan kişiler, sosyal ilişkileri, iş ve okul performansları ve diğer günlük işlevleri etkileyen duygusal sorunlar da yaşayabilirler. Yani, yeme bozukluğunun bireylerin hayat kalitesinde ciddi bir baskı yarattığı görülmektedir. Bilişsel davranış terapisi, ilaç tedavisi, beslenme danışmanlığı ve destek grupları ile yeme bozukluğu bilinçli bir şekilde tedavi edilebilir. Yeme bozukluklarında tedaviye erken başlamak, daha iyi ve hızlı bir sonuç elde edebilmek noktasında son derece önemlidir.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme