Yaşar Varış

YILBAŞIKUTLAMALARI

Yaşar Varış

Bir haftayı aşkın zamandır Ankara’daydım. Ankara büyükşehir belediye başkanımız Sayın Mansur Yavaş,  çalışkan ve sevilen belediye başkanlarımızdan biri. Belediye başkanı olarak rutin görevlerinin yanında özellikle yoksul halkımıza ve öğrencilere yaptığı sosyal yardımlarla adından söz ettiriyor. Bunun yanında yeni yılın yaklaşması nedeniyle belediyeye ait alanlarda ve yapılarda yapılan ışıklandırma ve süslemelerle şehir güzel bir görünüme kavuşmuş.Büyük alış veriş merkezleri ve dükkânlar da geri kalmamış, her yer ışıl ışıl olmuş. Bu çalışmaları görünce, acaba Ödemiş belediyesi de yılbaşında böyle bir çalışma içine giremez mi diye aklımdan geçirmiştim.
Bu sabah ofise gelirken mezar başı mevkiinde Sağlık Meslek Yüksekokulu binasının önünde belediye ekiplerinin çalışmasını görüp yanlarına yaklaştım. Oradaki boşluğun içine bir çam ağacının dikildiğini, ağacın LED ışıklarıyla ve değişik aparatlarla süslendiğini gördüm. Çok beğendim.Çalışan arkadaşlara kolay gelsin diyerek konuyu öğrenip ayrıldım. Bu alan yılbaşında güzel bir görünüme kavuşacak. Bu güzel çalışma için sevgili başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum.
Bu çalışma sanırım Ödemiş halkının büyük çoğunluğu tarafından beğenilip, takdir edilecektir. Ama az da olsa bazı kişilerin eleştirisine uğrayacaktır. Bu kişilerin  “yılbaşı kutlamaları Hristiyan âleminin bir geleneğidir, bize yakışmaz, günah “ diye konuştuklarını duyar gibiyim. Bu düşüncenin bilgisizlikten kaynaklandığını düşünüyorum.  Ünlü tarihçi ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığhocamız bu konuda bakın ne diyor. 
“ Eski Türklerde gökyüzü tanrısal bir güç olarak kabul edilirdi. O dönemin inanışınagöre; geceyle gündüz kavga halinde idi. 21 Aralık tarihinde günlerin uzamaya başlaması, kutsal kabul edilen güneşin kavgayı kazandığı gün olarak yorumlanır ve bunun için şenlikler düzenlenirdi. Bu kutlamalarda Akçam denilen bir çam dalı kullanılır, o çam dalının altında toplanılır, “Tanrı iyi insanları korudu, güneşi ve ışığı bize lütfetti” diye çam dalı süslenir ve hediyeler asılırdı. Tanrı gelecek yıl gene iyi şeyler versin diye de iyi dilekleri simgeleyen bezler ve süsler bağlanırdı. O gün aileler bir araya gelir, yemekler yapılır, hep birlikte yenir, içilir şarkılar söylenir ve dans edilirdi.”
Noel babanın da yine Türk geleneğinden günümüze geldiğini belirten Çığ,” bu gün Noel baba olarak kabul edilen yaşlı adamın, gökyüzü tanrısının kötü kardeşi, yeryüzü tanrısı olduğuna inanılırdı.22 Aralıkta onun da iyi olmaya karar vererek, kapı kapı dolaşıp hediyeler dağıttığı düşünülürdü. Noel babanın kıyafetleri tıpkı Türk gelenekleri kıyafetlerini yansıtır. Bu adet Hunlarla birlikte Avrupa’ya, Hristiyanlığın yaygınlaşması ile de Hristiyanlara geçti.
Nardugan, Orta Asya’da yaşayan eski Türklerde yeni yıl bayramıdır. Nar güneş, dugan da doğan demektir. Nardugan; doğan güneş veya güneşin yeniden doğuşu demektir. İşte 21 Aralık ta günlerin uzaması ile birlikte güneşin yeniden doğuşunun kutlanması, yılbaşı kutlamalarının kaynağını oluşturur. Bu nedenlerle Yeni yıl kutlamalarının Hristiyanlıkla ve İslam dini ile bir bağlantısı yoktur. Özetle yılbaşı kutlama geleneği İslamiyet’ten önce orta Asya ‘da yaşayan Türklere ait bir gelenektir.
Günümüzde de insanlar yeni yılda evlerinin bir köşesine yapay çam ağaçları alarak ona led ışıklar ve değişik aparatlar bağlarlar. Aileler bir araya gelir, birbirlerine hediyeler verilir. Değişik oyunlar oynanır. Yenilir, içilir, eğlenilir.  Hali vakti iyi olanlar değişik otellere gider. Bu eğlenceleri oralarda kalabalık insan toplulukları ile kutlarlar. Bir yılın yorgunluğu geride bırakılarak yeni yıla yeni bir heyecanla, yeni bir umutla başlanır.
Bu anlamda şehrimizin Ödemiş belediyesi tarafından yeni yıla bu şekilde hazırlanmasını sevinçle ve takdirle karşıladım. Başkanımızı ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum. 
Bu duygularla tüm okurlarımızın yeni yıllarını kutluyor,2025 yılının şehrimize, bölgemize ve tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini diliyorum.  20.12.2024 Yaşar Varış 

 

Yazarın Diğer Yazıları