Türk Dili ve Önemi
Yaşar Varış
“Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir” diyen Mustafa Kemal Atatürk dilin gelişmesine ve yabancı sözcüklerden arınarak özleşmesine çok önem vermiştir. Bu nedenle 26 Eylül 1932 yılında başkanlığını yaptığı 1. Türk dil kurultayını toplamıştır. Bu tarih daha sonraki yıllarda “dil bayramı” olarak kutlanmıştır.
Atamız bununla da yetinmemiş dilimizin korunması ve yabancı dillerden arındırılması için “Türk Dil Kurumunu” ve Türk Tarih Kurumunu” kurmuştur. Bu kurumların verimli çalışması ve yaşaması için mal varlığının büyük bir bölümünün bu kurumlara verilmesi için vasiyetname hazırlamıştır. Bu kurumlar yıllarca başarılı bir şekilde çalışmış ve Türk dilinin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur.
Ancak 1980 yılında iktidara bir darbe ile el koyan 12 Eylül dikta yönetimi Atamızın vasiyetini hiçe sayarak bu kurumları kapatmıştır. Atamızın kurduğu bu kurumlara yapılan saldırıların arkasında Atatürk düşmanlığı yatmaktadır. Atamıza doğrudan saldırmaya cesaret edemeyen gerici güçler O’nun eserlerine ve yakınlarına saldırarak karanlık yüzlerini gizlemeye çalışmaktadırlar.Dilimize ve Atamızın eserlerine saldırılar günümüzde de devam etmektedir. Onun ülkemize yerleştirmeye çalıştığı laik, Demokratik, bilimsel eğitim yerine bugün dine dayalı, bilim dışı bir eğitim sistemi yerleştirilmeye, Arapça ve din dersleri zorunlu kılınarak eğitim ve dilimiz yozlaştırılmakta, içi boşaltılmaktadır. Bu çabalar boşadır. Halkımız Atasını ve devrimlerini, kendilerine bağışlanan yaşam tarzını benimsemiştir. Bunlardan bir adım bile geri adım atmayacak, Türk dili gelişerek yaşayacaktır.
9.SAVAŞ- RECEP BAŞSOY TÜRKÇEMİZE ÖZEN VE DİL YAZIN ÖDÜLLERİ…
Bunun en güzel örneklerinden biri de Ödemiş te yapılan Savaş-Recep Başsoy Türkçemize özen dil ve yazın yarışmasıdır. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen bu yarışmaya yüzlerce öğrencimiz katılmış, birbirinden güzel yazılı eserler sunmuşlardır. Çok sayıda öğretmenimiz “YANGIN” başlığı altında yazılan eserleri titizlikle değerlendirmişlerdir. Yarışmada dereceye giren üçer öğrenciye para ödüllerini gazetemizin sahibi İsmail Atahan Keçeci, Dünya Koleji müdürlüğü, Neriman-Sabri Özben ve Sehavet Alp, Remzi Uysal mirasçıları, Ülkü Başsoy, Uğur Kurs ve okulları ile Emin Başaranbilek mirasçıları karşılamışlardır..
Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir belediyesi Ödemiş temsilciliğinin katkı ve önderliğinde Ülkü Başsoy tarafından organize edilen bu tören, Başta Mustafa Kemal Atatürk, O’nun kurtuluşta ve kuruluşta en yakın arkadaşı olan İsmet İnönü ve tüm şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlamıştır. Törene, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy,Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, başkan yardımcıları Cumhur Şener ve MetinKıral,Dış işleri İzmir temsilcisi Ceren Dinç, İsmet İnönü’nün torunu ve İnönü vakfı başkanı öğretim üyesi Gülsün Bilgehan, Dr. Alev Coşkun ve Ödemiş lisesinden emekli tarih öğretmeni bir dönem İzmirmilletvekilimiz MehmetÖzcan katıldılar.Radyo Remixsahibi RasihBozulu’nun güzel sunumu ile devam eden gece, Mehmet Özcan’ın açılış konuşması ile başladı. Mehmet Özcan kocuşmasında 24 Eylül tarihinin aynı zamanda İkinci cumhurbaşkanımız ve batı cephesi komutanı olan İsmet İnönü’nün 140. doğum günü olması nedeniyle İsmet İnönü’yü ve yaptıklarını anlattı.Bu güzel konuşma Gülsün Bilgehan ve salondakilerin alkışları ile sık sık kesildi. Daha sonra dik devrimi ve yarışma üzerine Hikmet Güriş, Belediye başkanımız adına Metin Kıral, Gülsün Bilgehan, Ceren Dinç, emekli başkonsolos Ülkü Başsoy birer konuşma yaptılar.Ödül dağıtımı ile devam eden gecede gençlerimizin heyecanını görmek çok güzeldi. Gecenin hazırlanmasında başta Başkonsolosumuz Ülkü Başsoy olmak üzere ödemiş belediyemize, Büyükşehir belediye temsilciliğine, ödül desteği veren kişi ve kuruluşlara, yarışmaya katılan öğrencilerimize ve velilerine,Ödüllerin değerlendirilmesinde görev alan öğretmen arkadaşlarımızı ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Atamızın belirttiği gibi “dil, bağımsızlığımızın simgesidir. ”O’nu gözümüz gibi korumalı ve geliştirmeliyiz. 26.09.2024 Yaşar Varış