Selim Şahan

Fuar ve Tekstil alanı

Selim Şahan

Güncel Türkçe’de çok sayıda yabancı dil kökenli kelime var. Öyle ki bir cümlede kimi zaman kökeni Türkçe olan tek bir kelime bile bulunmayabiliyor.
Bir de Türkçe deyince aklınıza sadece Türkiye Türkçesi gelmemeli…
Örneğin komşumuz Azerbaycan’da konuşulan dil de Türkçe’nin başka bir koludur. 
Azerbaycan Türkçesi’nde de bizde olmayan etkileşimler vardır. 
Örneğin, Azerbaycan adının kökeni Farsça’dır. Ateş ülkesi demektir.
Dağıtmadan, konumuza dönelim.
Dilimizde kullandığımız Fransızca’dan ithal ‘fuar’ kelimesinin anlam bağlamı içinde festival, panayır ve bayram gibi yakın anlamlı kelimeler bulabiliriz. Fuar, ticareti geliştirmek amacıyla belli bir süre için kurulan pazarlara verilen genel bir etkinliktir. 
“Alıcı ve satıcıların bir araya gelerek iş anlaşmaları yaptıkları bu pazarlar genellikle aynı yerlerde ve düzenli aralıklarla, her yıl aynı tarihte birkaç haftalığına kurulurlar. Bu sergiler tek bir iş koluna ya da belirli bir iş kolunun tek bir dalını konu alabileceği gibi her tür ürünü ve hizmeti de kapsayabilir.”
Ödemiş’te yapılan en kapsamlı fuar, Süs Bitkileri Fuarı’dır. Eğlenceden uzak tanıtım amaçlı düzenlenir. 
3-13 Eylül tarihleri arasında Kültür Park karşısındaki Ödemiş Belediyesi’ne ait 17 bin metrekarelik fuar alanında kurulan fuar da Ödemişliler tarafından ilgi ile takip edilen önemli fuar etkinlikleri arasındadır.
Belediye sitesindeki bilgiye göre ilki 1985 yılında düzenlenen Ödemiş Milli Fuarı, ülkemizdeki tescilli tek Milli Fuar olma özelliğini taşıyor.
Yanılmıyorsam, Ulus Meydanı’nda başlayan bu milli fuar etkinliği daha sonra tren garı yanındaki Şehit Özpolat Caddesi’ne alındı. Ödemiş Fuarı daha sonra şimdiki yerine taşındı. Sanıyorum bu yılki hazırlıkları yapılıyordur.
Türkiye’nin her yerinden gelen bitki üretici ve alıcılarının buluştuğu Süs Bitkileri Fuarı da bu alanda yapılıyor. Onun da ilçe içinde birkaç yer değiştirdiğini biliyoruz.
Çoktandır yazacağım ama ya unutuyorum…
Geçtiğimiz Nisan ayında da Ödemiş Ticaret Borsası tarafından Ödemiş Tarım, Hayvancılık ve Makineleri Teknoloji Fuarı düzenlenmişti. NİSAN ayında yapılan bu fuar da Borsa’ya ait eski Tekstil Fabrikası binalarında yapılmıştı.
Yaklaşık 30 yıldır Ödemiş’teki fuarların açılışına katılmaya çalışırım.
Bu fuarların açılış törenlerine gösterilen ilgisizliği her zaman dile getiririm.
Şunu söyleyebilirim ki açılışlar ne yazık ki siyasetin gölgesinde yapılıyor. 
Demem şu ki bakanlık, valilik ve büyükşehir düzeyinde katılımlar zayıf kalıyor. Çevre ilçe belediye başkanlarımız bile katılmıyor.
Burayı şimdilik geçelim. 
Eski Tekstil binalarında yapılan fuarda da görüldü ki, Tekstil alanı yıllardır bu tür etkinlikler için kullanılabilirmiş. Hem de çok güzel olurmuş. Neden şimdiye kadar düşünülmemiş? Hatta hatta bu alanda bence düğünler bile yapılabilirmiş…
En önemli özelliği kapalı alan olmasından dolayı yağmur, güneş ve rüzgardan etkilenmiyor. Araç parkı sorunu yok. Trafik sorunu yok…
Birgi’ye doğru giderken Beydağ-Kiraz kavşağını geçtikten 500 metre sonra solda kalan bu kocaman alan yıllardır ‘sorunlu’ bir görüntü çiziyor ve atıl. Yani kullanılmıyordu.
Yıllardır Ödemiş’in önemli bir gündemi olarak tartışılagelen bu alanda kim haklı kim haksız bilemiyorum ama artık buraya bir neşter vurulmalı…
Nasrettin Hoca’nın fıkrasındaki gibi kiminle konuşursanız o haklı!
Borsa, tarım fuarı sırasında astığı yazıda "Ödemiş Ticaret Borsası'nın istemiş olduğu projeler reddoldu” iddiasında bulunmuştu. 
Borsa tarafından 2009 yılında satıl alınan ilgili yer ile bağlantılı olarak fakülte yapılsın denildi, yeşil alan denildi, alışveriş merkezi olabilir denildi… 
"5 sene boyunca Ödemiş Belediyesi İmar Komisyonu ile birlikte çalıştığımız üzerinde mutabık kaldığımız projelerimiz şehir plancısına çizdirilip bedeli belediye tarafından borsamıza ödettirilerek, 5 yıl çalıştıktan sonra Ödemiş Belediyesi tarafından reddedilmiştir."
Eğer burada yakın zamanda bir şeyler yapılmayacaksa, bence burada her türlü fuar, eğlence ve düğün düzenlenebilir.

Yazarın Diğer Yazıları