Mualla Akgün

    2024 -2026 Dönemi İnşaat Mühendisleri  Ödemiş Temsilcilik Seçimleri

Mualla Akgün

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB),  6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur.1. Genel Kurul 18-21 Ekim 1954 tarihleri arasında yapılmıştır.  TMMOB Tüzüğü kabul edilmiştir.  İnşaat Mühendisliği Odası kurulması,diğer mühendis odalarının kurulması  kararlaştırılmıştır.
TMMOB tüzel kişiliğe sahip, Anayasanın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.Mesleki demokratik kitle örgütüdür.
Ödemişte kayıtlı, ofis açan ilk kadın Yüksek Mimar olarak; 1980 yııllarda yapılan mücadeleyi anlatmam gerekiyor.Piyasada  İnşaat mühendisleri Mimari projeleri çiziyorlar, mimarlar imza atmak durumunda kalıyorlardı.Halkımız Mimarın görevini ne yaptığını bilmiyordu.  Yani ihtisas ayırımı yoktu. 
1987 yılında uzun bir mücadele sonunda 8 mimar bir araya gelerek ,Mimarlar Odası Ödemiş  Mesleki Denetim kurulmuştur.İhtisas ayırımı uygulanmaya başlamıştır. Yani Mimarlar, Mimari projeyi, İnşaat mühendisleri Statik Betonarme projeyi çizmeye başlamışlardır.  Daha sonraki yıllarda, Mimar sayısı artınca Mimarlar Odası Ödemiş Temsilliği olmuştur.
Kuruluşunda olduğu gibi hiyerarşik olarak,İnşaat Mühendisliği Ödemiş Temsilçiliği,   Mimarlar Odası Ödemiş Temsilçiliğinden sonra kurulmuştur.Her iki Temsilçilik birbirini tamamlayan kuruluşlardır.
Bu hükümet döneminde TMMOB liğin mali ve yönetsel güçlerinin elinden alınmak istendiğini odaların yetkilerinin  kısıtlandığı zorlu süreçi yaşadık yaşamaya devam ediyoruz.Temsilçiliklerin ayakta kalabilmek için çalışanlarını tasviye ettiklerini,Mimar ve Mühendislerin kendileri odaların işlerini sürdürdükleri süreçleri hala yaşamaktayız. 
Odalar 2 yılda bir başkanları ve yönetim kurullarını seçimle belirlerler..Yapılmış olan demokratik aday belirleme seçiminden sonra ,İzmir İnşaat müh odasının, genç kadın mühendisi Eylem Ulutaş Ayatar ve ekibinin  temsilliği kapatması,seçim sürecine katılan ,eğilim yoklamasında oy kullanan  tüm mühendislere ve oy birliği ile tam kadro  seçilen Gürkan Gülen 'e saygısızlık olarak yorumluyorum..Eğilim yoklamasından sonra en demokratik seçim sistemi olan çarşaf liste belirlenmiş olarak
İZMİR İMO ÖDEMİŞ TEMSİLCİLİĞİ YÖNETİMİ  
ASİL ADAYLAR
1-Gürkan Gülen 24 oy
2-Yasin Türe  22 oy
3-Mustafa Bozkurt 21 oy
4-Hayriye Doğru Bayraktar 21 oy
5- Şevket Hasırcı  21 oy 
YEDEK ADAYLAR
1-Ahmet Ok  20 oy
2-Derya Çİftçi  19 oy
3-Yafez Koca 19 oy
4-Mustafa Atalan 19 oy
5-Ufuk Karadaş  14 oy
alarak yönetim ve yedek listeyi hazırlamışlardır.
 Üstelik daha az oy alan iki mühendise teklif götürülmeside,demokratik sisteme etik kurallara ters bir durumdur. Genç onurlu mühendisler Yasin Türe ve Hayriye Bayraktar görevi kabul etmemişlerdir.2 yılda yapılan seçimlerin, bu yıl yapılmadan ,ismi eğilim listesinde olmayan Ufuk Aykol'un getirilmesi ise tam bir diktatörlük düşüncesi kayyum olurdu.
Kapatmak yetkisini kullanacak ise, 2 yıllık   seçim dönemi sonunda, bu işlemi yapabilirdi.Sayın Kadın Başkanın bu süreçleri yaşamadığı ,kapatmak gibi kolay yolu seçmesi yerine, mücadele  edip temsilçilik sayısını artırması güzel olurdu diye düşünüyorum.Yereldeki  odaların temsilliliklerini güçlendirmek yerine,karar  hükümetin TMMOB için yürütmüş olduğu politikalarına yağ sürmek olmuştur. Önce Ödemiş Temsilciliği, sonra Bergama Temsilciliği ile  basamaklara taş döşenmiştir.
Bu süreç zamanla, MİMARLAR ODASI ÖDEMİŞ TEMSİLCİLİĞİNİ olumsuz olarak etkileyecektir.Piyasadaki etkileri değişiklikleri, zaman içinde görülecektir. 2024 yılının  listesine eksi olarak  girecek  olaylar arasındadır.

Yazarın Diğer Yazıları