Adnan Saygılıer

 ÖDEMİŞ DENİNCE GEÇMİŞE YOLCULUK

Adnan Saygılıer


Tarih 1881 bizim için önemli bir takvim yılı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürkümüzün doğum tarihi.  Işıklar içinde uyu büyük önderimiz Atatürk.
Biz Kuvay-i Milliye ruhu ile dolu Ödemiş’lilerin bir önemli günü de. Ödemiş, dağlarından yağ, ovalarından bal akan yeşilin her tonundan nasibini almış ve 1881 yılında İlçe Belediye olma hakkını kazanmıştır. Mert yiğit insanların yaşadığı Ödemiş ilçesi 1926-1934 yıllarında Kurtuluş Savaşında Teyyare Cemiyetini kurarak Ödemiş köy ve beldelerinden para toplanmış ve Türk Hava Kurumuna 6 adet savaş uçağı almışlardır. Bu uçakları silahlı kuvvetlerine hediye eden şehrin adıdır Ödemiş. Düşmana aman vermeyen Çakıcalı Mehmet Efenin, Poslu Efenin, Mestan Efenin ve birçok Efenin yaşadığı şehrin adıdır Ödemiş.
 Ödemiş'e 15 dakikalık uzaklıktaki Gölcük Yaylasının kayak tesislerinin teleferiğin bulunduğu, kışın bembeyaz örtüyle kaplanan Bozdağ Yaylasının, Aydınoğullarının başkentidir. İmamı Hazretlerinin türbesinin bulunduğu, Çakırağa Konağı'nın, tarihi camilerin, çeşmelerin, kemerlerin, türbelerin bulunduğu şehrin adıdır Ödemiş. Süt, fidancılık kooperatifçiliği ile adını duyuran, şelalelerin, tarihi evleri ile bilinen, Ovakent Davut Dede Şenlikleri,Dadbeyi, Mursallı’sı, Konaklı Çakıcalı Mehmet Efenin Kayaköy'de evinin bulunduğu şehrin adıdır Ödemiş. Tepsi gibi dümdüz bir yerleşim merkezi olan Ödemiş Katırcılar Sokağı, Uzun Çarşısı, Çoban Dede Türbesi hepsi birbirinden güzel olan bu cadde ve sokaklarda yaya olarak yorulmadan dolaşılabilecek bir şehirdir Ödemiş. En önemlisi 29 Sokak ve caddeden oluşan bir ucu Genev Yoluna bir ucu Katırcılar Sokağının sonuna, bir ucu Yayla Caddesi başında, diğer ucu eski istasyonun sonuna kadar kurulan İzmir ilçesinin En büyük pazar yeri Ödemiştir.Elbette bu pazarı görmek dolaşmak isteyeceğiz. Nasıl geleceğiz derseniz Devlet Demiryollarıyla gelmek isteyenler yeni istasyonda inecekler,  otobüsle gelmek isteyenler şehir merkezindeki duraklarda ineceklerdir. Ödemiş'e gelindiğinde Kadınlar Pazarına mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Yukarıda bahsettiğim 6 savaş uçağından birini dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksoy Ödemiş'e hatıra olarak gönderdi. Kadınlar pazarında bu uçağımızı göreceksiniz. Ödemiş'in bir de cumartesi günü kurulan bu ana pazarında müstahsil pazarı bulunmakta. Köylü kadınlarımızın kendi ürettikleri peynir, çökelek, yağ, incir kurusu, üzüm kurusu, kendi yaptıkları makarna, tarhana gibi ürünleri satmaktadırlar. İstiklal Okulunun olduğu semte doğru yürürsek en fazla sayıda esnaf, en geniş yelpazede yöresel ürünlerin bulunduğu, yayladan gelen barbunya, fasulye, domates, biber, patlıcan, üzümler ve oradaki köylerden gelen taptaze yeşillikleri bulabilirsiniz. Pazar yerinde bulunan tezgahlarda Ödemiş'in sarıkız patatesi, pazarı dolaşırken Ödemiş'in mis gibi tereyağlı meşhur kebabını hiç tereddüt etmeden istediğiniz kebapçıya girerek tadabilirsiniz. Hiçbirinin birbirinden farkı yoktur. Güler yüzlü esnafları hijyenik bir şekilde hazırlanan kebabı masanıza servis edeceklerdir. 2157 rakımlı Bozdağın zirvesinden elde edilip getirilen kar helvasını mutlaka denemelisiniz.  Kıştan yaza kadar muhafaza edilen karın içine karadut ve vişne şurubu dökülerek hazırlanan bu serinletici kar helvasını yerken biraz soluklanıp İzmir’in en büyük ilçe pazarı Ödemiş’i dolaşmaya devam edebilirsiniz. 
 

Yazarın Diğer Yazıları