Yaz sebzeleri ve faydaları
Yaz aylarının gelişiyle birlikte sofralarımızda yaz sebzeleri yerini almaya başladı. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir role...
Yaz aylarının gelişiyle birlikte sofralarımızda yaz sebzeleri yerini almaya başladı. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir role sahip olup, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan yaz sebzelerini sizin için listeledik. Sağlıklı bir beslenme için size rehberlik edecek.
- Salatalık: Yazın en serinletici sebzelerden biri olan salatalık, düşük kalorili olup, su içeriği yüksektir. Aynı zamanda C vitamini, potasyum ve lif bakımından zengin bir sebzedir. Salataların içinde, dilimleyerek veya çubuklar halinde atarak tüketebilirsiniz.
- Domates: Yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerinden biri olan domates, C vitamini, likopen ve antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Salatalarda, sandviçlerde veya taze olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca yaz bahçelerinde taze domateslerle yapılan soslar ve konserve domatesler de popülerdir.
- Biber: Yaz sebzeleri arasında çeşitli renkleriyle dikkat çeken biber, C vitamini açısından zengin bir sebzedir. Salatalarda, doğranmış halde veya yemeklerde kullanılabilir. Hem tatlı hem de acı çeşitleriyle farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
- Kabak: Yaz özelliklerini bol miktarda barındıran kabak, düşük kalorili olup, besin değeri açısından zengindir. A, C ve E vitaminlerini içeren kabak, çorba, graten veya spagetti şeklinde hazırlanabilir. Aynı zamanda haşlanabilir veya ızgarada pişirilebilir.
- Patlıcan: Yazın en sevilen sebzelerden biri olan patlıcan, besleyicilik açısından zengin olup, antioksidanlarla doludur. Kızartma, fırınlama veya közleme şeklinde hazırlanabilir. Meze olarak, salatalarda veya yemeklerde kullanılabilir.
- Marul: Yazın ferahlatıcı bir salata yapmak için marul mükemmel bir seçenektir. Sulu yapısı ve düşük kalorisiyle bilinen marul, A ve K vitamini açısından zengindir. Farklı türlerde bulunan marulu salatalarda veya sandviçlerde kullanabilirsiniz.
- Taze Fasulye: Yaz aylarının sevilen sebzelerden biri olan taze fasulye, lif ve folik asit açısından zengindir. Haşlanmış, buğulama veya kavurma şeklinde tüketebilirsiniz. Ayrıca salatalara ekleyerek ya da yemeğini yaparak ta kullanabilirsiniz