Yaz geldi, çocukların enfeksiyon tehlikesi arttı

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Galip Erdem, beta enfeksiyonuna dair açıklamalarda bulundu....

Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Galip Erdem, beta enfeksiyonuna dair açıklamalarda bulundu. Kalabalık gruplar halinde kapalı mekanlarda bulunan kişilerin risk altında olduğunu söyleyen Dr. Erdem, “Beta mikrobu, 5-15 yaş arası çocuklarda bademcik iltihaplanmalarına sebep olabilir. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte tüketimi arttırılan, dondurma gibi soğuk süt ürünleri ve diğer soğuk içecekler hijyen kurallarına uyulmadığında enfeksiyon kaynağı olabiliyor, boğaz iltihabı durumlarının yaklaşık yüzde 10’u beta mikrobu ile gerçekleşir. Ayrıca beta mikrobu boğaz enfeksiyonundan bağımsız olarak sinüzit, orta kulak iltihabı, deri yumuşak doku iltihabı, kemik iltihabı (osteomiyelit), menenjit, rahim iltihabı (endometrit) ve zatürreye de sebep olabilir” diye konuştu.

Beta enfeksiyonunda etken olan mikropların insandan insana öksürük ve benzeri solunum yolu salgılarının havada asılı kalabilen damlacıkları ile bulaştığını ifade eden Dr. Erdem, “Okul çağı çocuklarının yaklaşık yüzde 10’unda hastalık belirtileri ortaya çıkmadan taşıyıcılık durumu söz konusudur. Taşıyıcılar kendileri boğaz iltihabı yaşamasa bile bulaştırıcı olabilirler. Hastalık boğaz ağrısı ve ateşle başlar. 1-2 gün içerisinde yutkunma güçlüğü ve beslenme bozukluğu gelişir. Ateş genelde ilk gün başlar ve 38 derecenin üzerindedir. Boğaz ağrısıyla birlikte özellikle çocuk hastalarda karın ağrısı, bulantı ve kusma gözlenebilir. Ağız içine bakılınca bademcik ve boğaz üzerinde beyaz lekelenmeler, şişlik ve kızarıklık görülebilir. Bununla birlikte, hastanın boynunda ve çene altında ele gelen büyümüş lenf bezeleri hissedilebilir” dedi.

Bakmadan Geçme