YAVRU VATAN KIBRIS

Sevinçle hüznü bir arada yaşarken… Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünü dokuz gün önce 15 Kasım...

Sevinçle hüznü bir arada yaşarken…

Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümünü dokuz gün önce 15 Kasım ‘da kutladık.

Bundan 35 yıl önce yine bir 15 Kasım günü yavru vatan kuruluşunu ilan etti. 1963 yılında inanılmaz baskıya maruz kalan Türklerin ızdırabını bugün halen ilk günkü gibi hissedip yaşıyoruz.

Cengiz Topel’in inanılmaz kahramanlıklarını duymayanımız kalmamıştır. Bir dönem caddelere, sokaklara, okullara ismi verilen aziz şehidimizin hayat hikâyesini her okuduğumda verilen mücadelenin önemini bir kere daha idrak edebiliyorum.

Uçaktan düşüp esir alan Rumların inanılmaz işkencesine maruz kalıyor.1963 yılında başlayan harekâtın bir anlamda seyrini değiştiren dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, ‘Ayşe tatile çıksın’ parolasıyla 20 Temmuz 1974 tarihinde barış harekâtını başlattı. Namı diğer Karaoğlan Bülent Ecevit’in barış harekâtını yediden yetmiş yediye hemen herkes takdir ile karşıladı.

1974 yılı Barış harekâtı ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı önlenerek orada yaşayan Türk halkının varlığı da güvence altına alınmış oldu. Bu harekâtın hemen akabinde de 13 Şubat 1975 Kıbrıs Federe Devleti’nin kuruluşu ilan edildi.

Kıbrıs’ta Rumların çeşitli saldırı ve ambargolarına maruz kalan Türkler kurulmuş Federe Devleti ile yaşadıkları korkunç zulümleri siyasi örgütlenmeyle devlet aracılığıyla dünyaya haykırmış oldu.

KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı ve kurulan Kıbrıs Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, tehlikenin verilen mücadelenin bitmediğini toplanan kalabalığa anlatması o dönemin ne kadar zor şartlarda yaşandığının en bariz göstergesidir.

1968 yılının haziran ayında, Rauf Denktaş Rum lideri Glafkos Klerides arasında Beyrut’ta yapılan görüşmede Denktaş Cemaat Meclis Başkanı, Klerides Temsilciler Meclis Başkanı sıfatıyla yer aldı. Rum tarafı BM önerilerini de reddetti. Dönemin BM Genel Sekteri Kofi Annan, Kıbrıs Sorununa Kapsamlı Çözüm Temeli belgesini ortaya koydu. 2002’de Annan Planı olarak görüşülen işte bu belgedir.

15 Kasım akşamı kültür elçimiz Fatma Sema Özsüer hocamızla canparemiz Kıbrıs’ı konuşurken zamanda bir yolculuk yaptık.

Bir ayağı Kıbrıs’ta olan Özsüer, Alanya deniz feribotu ile Alanya- Kıbrıs seferlerinin 3 saatte yapılmasına öncülük etti. Bu vesileyle Kıbrıs seyahatlerimiz daha rahat oluyor.

Fırsatları değerlendirip, Kıbrıs’a yolu revan eyleyelim. Aziz şehitlerimize verilen amansız mücadelelere tarihin huzurunda can-ı gönülden teşekkür, şükran ve dua…

Not: Bu konularda kafa yoran değerli okurlarımıza Mutlu Yılmaz’ın Kıbrıs yazılarını okumalarını tavsiye ederim.

Bakmadan Geçme