- Haberler
- Yaşlı sağlığı hakkında konferans
Yaşlı sağlığı hakkında konferans
Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen...
Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen “Yaşlıların Sağlığını Koruma” konulu konferansta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Geriatri Bölümü Öğretim Üyesi Uzman Doktor Sumru Savaş tarafından detaylı bilgiler aktarıldı.
Gelişmekte olan tüm ülkelerde kronik hastalıkların dikkat çektiğini kaydeden Savaş, “Artık herkes kronik ve hiperaktif hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Sağlıklı yaşamayı hepimiz isteriz. Sigaradan ve alkolden uzak kalmak gibi konulara dikkat etmeliyiz. Dengeli beslenme ve sosyal destek, aktif bir yaşamın benimsenmesidir. Yaşam tarzı değişikliğinde dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz. Yeterli beslenmede her öğünde ana besin öneriliyor. Süt, et bulunmalı. Meyve ve sebze de tüketilmesi önerilmektedir. Mutlaka sabah kahvaltısının yapılması öneriliyor. Kilo kaybına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun yanında obeziteye çok dikkat etmeliyiz. Donmuş yağlara dikkat ederek uzak durmalıyız. Trans yağlardan uzak durulmalı. Türkiye’de çok fazla tuz tüketiliyor. Aşırısını asla önermiyoruz. Haftada bir kez yağlı balık tüketebiliriz. D Vitamini eksikliği ileri yaşlarda daha çok görülüyor. Güneşten gıda alabiliriz. Toplum olarak egzersiz alışkanlığımız maalesef yok. Şeker hastalarına egzersiz uygulamasının yerinde olduğu gösterilmiş, egzersiz yapanlarda düşmeler azalır. Egzersiz yapıldığında kas kütlesi artar ve uyku düzeni normale döner. Kas erimesi, önem verdiğimiz konulardan biridir. Bir kaza sonrasında bile kas kütlesinde azalma görülebilir. Kas gücünde performansta azalmalar olabiliyor” şeklinde konuştu.
“Sekiz saat çalışma, sekiz saat uyku”
Uzman Doktor Sumru Savaş, yaşlanmayla birlikte bir takım hastalıkların meydana geldiğini belirterek, “Yürüme ve yüzme gibi egzersizlerin haftada en az beş gün yapılması önerilmektedir. Güçlenme egzersizleri de son derece önemlidir. Bunun yanında denge egzersizleri de önemsenmelidir. Egzersiz yaparken baş dönmesi olursa hemen bir hekime başvurulması gerekir. Kalp hastalığı olanlara ve etkili ilaç kullananlara zaten egzersiz önerilmez. Egzersiz yaparken mutlaka ısınalım. Evde de basit bir şekilde egzersiz yapılabilir. Enerji alımı yeterli olmadığında bir takım faktörler çıkabiliyor. Yaş ilerledikçe vücut sentez edebilir. Kişi, yedi günden fazla hastanede yattığında kas gücü azalabiliyor. Böbrek yetmezliği olanlar, hekime başvurmadan asla protein almamalı. Sağlıklı yaşam için sekiz saat çalışma, sekiz saat uykuyu muhakkak uygulayalım” dedi.
Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu Müdürü Profesör Doktor Esin Çeber Turfan, konferans sonunda Savaş’a plaket takdim etti.
Haber: Turgay KONURALP
Bakmadan Geçme





