Yaş incir gün sayıyor

Yazın en güzel meyvelerinden biri olan ve bölgede sarı lap olarak bilinen yaş incir, Ödemiş'teki tezgahlarda...

Yazın en güzel meyvelerinden biri olan ve bölgede sarı lap olarak bilinen yaş incir, Ödemiş’teki tezgahlarda yerini almak için gün saymaya başladı.  İlçede yazın en çok tercih edilen meyvelerin başında gelen incir, tezgahlarda yerini almaya başlıyor. Kaymakçı’nın Işıklar mevkiinde sarı lop olarak da bilinen incir üretimi ile uğraşan Halil İbrahim Ayan, ağaçlardaki bakım çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu yıl taze incirlerin 20-25 Temmuz gibi piyasaya çıkmaya başlayacağını söyledi. 
 

“Üç liradan devam ederse…”

 

“Beklentimiz piyasanın 4-5 liradan açılması” diyen Ayan, “İncir bahçelerinden toptancı pazarına getirdiğimiz ürünlerimiz, Ödemiş ve İzmir pazarlarında tüketilmektedir. Beklentimiz, Temmuz sonunda pazarlarda 10 liradan alıcı bulması. Fiyatlar, Ağustos başında dengesini bulur. Bir hafta sonra piyasa 3-4 liraya düşer. Tüccar fiyatları, 3 liradan devam ederse üretici kazanır” dedi. 
 

Yaş incir piyasasının bir ay kadar sürdüğünü ifade eden Ayan, “Ağustos başı itibarıyla kurutma işlemi başlar. Ağustos sonunda sezon biter” şeklinde konuştu. Bu yıl hava şartlarının incir için olumlu olduğunu belirten Ayan, şöyle devam etti: “Kimi ağaçlarda hava şartlarından dolayı ‘kanlı basıra’ adını verdiğimiz bir hastalık gelişiyor. Bu da ürünün gelişimini engelliyor.” 

 

Haber: Selim ŞAHAN

Bakmadan Geçme