• Haberler
  • Çevre
  • “Yangınların çıkmasında en büyük pay insan faktörü”

“Yangınların çıkmasında en büyük pay insan faktörü”

Çanakkale’de dün çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüş, şehir merkezini tehdit etmeye başlamıştı. Tedbir...

Çanakkale’de dün çıkan orman yangını rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyümüş, şehir merkezini tehdit etmeye başlamıştı. Tedbir amaçlı olarak tahliye edilen dokuz köyde bulunan konutların ve hayvanların kimileri ise telef olurken yangın uzun bir süre Çanakkale’nin merkezini tehdit etmiş, merkeze yakın konumda bulunan hastane boşaltılmıştı.

İnsanların ormanlık alana müdahalesini azaltmak hayati önemde

İstanbul Planlama Ajansı, yangının büyüyerek devam ettiği saatlerde bir paylaşımda bulundu. Twitter’da yapılan paylaşımda yangınlarda en büyük payın insan faktörü olduğu, insanların ormanlık alana müdahalesinin azaltılması gerektiği fakat Türkiye’de bunun aksi yönünde bir seyir olduğu belirtildi.

Yapılan paylaşımda ajans, “Yangınların çıkmasında en büyük pay insan faktörüdür. İnsanların ormanlık alanlara müdahalesini azaltmak hayati önem taşır. Ancak Türkiye’de aksi yönde uygulamaların yaygınlaştığı görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ormanlık alanlarda 2012-2022 arasında 63.979 adet tesis yapımına izin verildi. Keza bu izinler toplamda 406.200 hektarlık bir orman alanını kapsıyor. Tahsis edilen arazilerin çok büyük bir kısmı madencilik (%27) ve enerji sektörü (%35) içindi. Örnekte İkizköy’e bitişik maden sahasının 2013-2021 yılları arası genişlemesine dair uydu görsellerini görüyoruz. Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlayan maden sahası, yıllar içerisinde genişleyerek Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanına ve İkizköy’e dayandı.” dedi.

Yangınların çıkmasında en büyük pay insan faktörüdür. İnsanların ormanlık alanlara müdahalesini azaltmak hayati önem taşır. Ancak Türkiye’de aksi yönde uygulamaların yaygınlaştığı görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ormanlık alanlarda 2012-2022 arasında 63.979 adet… pic.twitter.com/woMExz3Uzy

— İstanbul Planlama Ajansı (@ipaistanbul) August 22, 2023

Haber merkezi

Bakmadan Geçme