• Haberler
  • Sağlık
  • Yalnızca baharda değil dört mevsim sağlıklı beslenilmeli

Yalnızca baharda değil dört mevsim sağlıklı beslenilmeli

'Taneli meyvelerin su oranı ve vitamin değeri oldukça yüksek'  Sıcak havalarda terleme nedeniyle vücuttaki su kaybının...

“Taneli meyvelerin su oranı ve vitamin değeri oldukça yüksek”

 Sıcak havalarda terleme nedeniyle vücuttaki su kaybının daha fazla olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Örnek, “Sebze ve meyveler su ve su oranı yüksek gıdalardır. Kavun karpuz gibi serinleten meyvelerin yanı sıra kiraz, erik, çilek, üzüm gibi taneli meyvelerin de su oranı ve vitamin- mineral değerleri oldukça yüksek. Fakat bu meyvelerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Günlük ihtiyacımız ortalama 2-3 porsiyondur. Kavun–karpuzun 1 porsiyonu; orta boyun 3 parmak kalınlığında 1 dilimidir. Taneli meyvelerin 1 porsiyonunu ise 1 küçük kâse dolusudur” açıklamasında bulundu. Ayrıca sebze ve meyvelerin sularını sıkmak yerine posasıyla birlikte tüketilmesinin daha faydalı olduğunu vurgulayan Örnek, “Dondurma da yazın vazgeçilmezlerinden biridir. Sade olarak günde 1-2 top miktarı geçilmemeli. Zayıflama diyeti uygulayanlar dondurmayı daha seyrek tüketmeli” şeklinde konuştu.

“Yağ yakımına yardım eden yiyecekler tercih edilmeli”

Yağ yakımının en etkili yolunun dengeli, yeterli, sağlıklı ve lifli beslenmek, bol su içmek ve spor yapmak olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Örnek, “Kolay acıktıran, yedikçe yediren basit şekerli ve beyaz un ile yapılmış hamur işi yiyecekler hayatımızdan çıkarılmalı. Bunun yerine tok tutan ve yağ yakımına yardım eden yiyecekler tercih edilmeli. Bunlar kalsiyum, protein ve probiyotik içerdiği için yoğurt veya kefir, lif içeriği zengin lahana, brokoli, kabak ve diğer sebzeler, protein kaynakları olan et, tavuk, hindi, balık ve yumurta olabilir” ifadelerini kullandı.

 

  “Yeşil çay tüketimi önemli”

Yeşil çayın da güçlü antioksidan ve metabolizmayı hızlandırıcı ve ödem atıcı etkisinin olduğunu dile getiren Örnek, “1 bardak suyun içine 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklenerek yemekten önce içilebilir. Bunun yanı sıra doktora danışılması durumunda bir öğününden yarım saat önce greyfurt da tüketilebilir. Ayrıca porsiyon kontrolünü doğru yapmak üzere ceviz, fındık, badem, tam tahıllar da tok tutucu etkiye sahiptir” diye konuştu.

(Haber Merkezi)

 

 

Bakmadan Geçme