“Yalnız bırakıldık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salı akşamı açıkladığı yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında kıraathaneler kapatılacak. Bu kapsamda açıklama...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salı akşamı açıkladığı yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında kıraathaneler kapatılacak. Bu kapsamda açıklama yapan kıraathane sahibi Davut Ölçer, “Haberlerden gözlemlediğime göre, ne olup biteceği konusunda net bir şey yok. Ne yalan söyleyeyim aslında tam olarak da anlamış değilim. Akabinde Ödemiş Bilimum Gıda Maddeleriyle Uğraşan Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan mesaj geldi. Cuma günü mekanlarımızın kapalı olacağı yazıyordu. Bu arada ben de Ödemiş Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü’ne gittim.

Biz, 80 günlük kapanma döneminde kiralarımızı ödedik. Gerek borç aldık gerek kredi çektik. Şimdi yine aynı şeyi yaşayacağız. Bu sebeple kaymakamlığa gelip herhangi bir yardım var mı diye öğrenmek istedim. En önemlisi de kira yardımı olup olmayacağıydı. Yetkililer, bu tip bir yardımın olmadığını söyledi.

Ödemiş’te yüze yakın kıraathane, elliye yakın da kafeterya var. Kiracı ve mülk sahiplerini baş başa bıraktılar. Ben iş yerimi kaparım; suyumu, elektriğimi kaparım ama kiramı durduramam. Bu konuda devletimizden yardım istiyoruz. Ne kadar sürecek bu kapalı kalma durumu? Bunu da bilmiyoruz. Yalnız bırakıldık. Anayasanın 5. maddesine göre bu durumdaki vatandaşlar, devletin yükümlülükleri çerçevesinde korunmalı. Esnafın geriye gitmemesi, kalkınması için gerekli yardımların yapılması lazım. Hiç mi yapmıyor? Belli yerlerde elbet destek oluyor ancak şu anda en önemli meselemiz, kira ödemesi” dedi.

“Bu insanlara ne olacak?”

Ölçer, “Devletimiz, rahatça torba yasa çıkarabiliyorsa bu konu hakkında da çalışmalar yapabilir. Devlet, hiç değilse esnafına iki ay yardımcı olsun. Kafamızı bu süreç içinde neler yapabileceğimize yoruyoruz. Ne yaparız? Patatese gideriz, gevrek satarız, gözleme satarız. Ekmeğimizi illaki taştan çıkarırız, hiç sorun değil.

Şunu da söylemek istiyorum: Biz işletme sahibiyiz, kimimizin farklı gelirleri var idare ederiz belki bir süre ama buralarda çalışan personel de var. Bu insanlara ne olacak? Evinde çoluğu çocuğu olanlar var, evinin kirası var. Bu insanlar, işsizlik maaşı alsa ne olacak? İşsizlik maaşı, yaklaşık 600 liraya tekabül ediyor. Neye yetebilir? Onlar da işsiz kaldı. Bu konuda umuyorum sesimiz duyulur.

Biz halkız. Devlet kim için var? Halkı ve milleti için var. Evet, zor günlerden geçiyoruz ve bu dönemde devlete de yüklenmek istemiyoruz ancak bir kriz ortamı var. Ben, haberleri takip ediyorum. Bakıyorum, anayasa değişikliği için çalışmalar yapılıyor. Zaten şu an bana göre mevcut anayasa kurallarına pek uyulmuyor. Yeni gelecek anayasayla insanların refah düzeyi daha mı iyi olacak onu da merak ediyorum. Ekonomik kriz var, ondan önce büyük bir hastalıkla mücadelemiz var, işsizlik var. Bana kalırsa anayasa değişikliği, bunların en sonunda kalmalı” şeklinde konuştu.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme