Veri gazeteciliği nedir?

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve beraberinde ortaya çıkan bilişim devrimi ile birlikte gazetecilerin habere ulaşma pratikleri de...

Teknolojinin hızla ilerlemesi ve beraberinde ortaya çıkan bilişim devrimi ile birlikte gazetecilerin habere ulaşma pratikleri de değişim göstermiştir. Özellikle internet teknolojisinin gelişmesi, bilginin hızlı, anlık olarak ortaya çıkmaya başlaması ile gazetecilik mesleği yeni bir döneme giriş yapmış ve veri güdümlü gazetecilik ortaya çıkmıştır.

Veri gazeteciliği; Wikileaks belgelerinin sızdırılması ile beraber gelişen süreçte, özellikle 2011 yılından itibaren yoğun olarak konuşulmaya başlandığını da ifade etmek mümkündür. Veri gazeteciliği ilerleyen dönemde ise Swissleaks, Luxleaks, Afrikaleaks, Panama Belgeleri, Paradise Belgeleri, Secrecy for Sale ve son olarak Pandora Belgelerinin sızdırılması ile gazeteciler için oldukça önemli bir konuma gelmiştir.

Veri gazeteciliği; çok sayıda bulunan dokümanın içerisinden verilerin nasıl elde edileceği, filtreleneceği, analiz edileceği, tablolara ya da grafiklere dönüştürüleceği üzerine kuruludur.

Veri gazeteciliği sürecini 4 temel başlıkta ele alınabilmektedir. Bu başlıklar, veriyi toplama, veriyi temizleme, veriyi görselleştirme ve veriyi hikayeleştirmedir.

Bakmadan Geçme