Varmak mı? Yolda olmak mı?

Pedallar, Kapuz Boğazı’na. Değerli okurlarım, bugün sizi kısa bir tura çıkaracağım. Antalya'nın keşfedilmemiş gizli cennetleri, pedallamakla...

Pedallar, Kapuz Boğazı’na.

Değerli okurlarım, bugün sizi kısa bir tura çıkaracağım.

Antalya’nın keşfedilmemiş gizli cennetleri, pedallamakla bitmiyor. Saat 07.30’da başlayan tur rotamızın sonu, Kapuz Boğazı’ydı. Eylül’ün serin dokunuşlarıyla okşadı. Beş pedaldaş, 07.30’da yola çıktık. Tabi herkes, kasklı ve eldivenliydi. Asfalt ve patikadan oluşan bir rotamız vardı. Rota çok uzun sayılmaz, toplam gidiş dönüş 50 km ama taşlık, topraklık, bataklık yerlerden geçtik. Tozun, kumun, çamurun hazzını aldık.

“İyi bir gün, iyi bir kahvaltı ile başlar.” Kahvaltı mekanımız, Meltem’de bulunan Güneş Fırını’ydı. Antalya’dakiler iyi bilir. Antalya ziyareti yapmak isteyen ya da malum öğrenci göçü dönemi başlıyor, onlar için söylemeliyim ki Güneş Fırın, Akdeniz Üniversitesi’nin Meltem giriş kapısının karşında kalıyor. Bu mekan, oldukça leziz poğaça, açma, börek ve bir sürü kahvaltı seçeneği ile hizmet veriyor.

Kahvaltımızı yaparken mekana “Keyfe Pedal” isimli Perşembe Akşamı Bisikletçileri bisikletçi dostlar geldi. Pedalseverlerle bir arada olmak, oldukça keyifliydi. Onlar da doğa turu için sabahın erken saatlerinde yol almışlar. Kahvaltımızı tamamlayıp tur kaptanımız eşliğinde keyifli bir güne pedallamak üzere coşku içinde yola koyulduk. Doğada zaman geçirmeyi sevenler için harika bir seçenek olan Kapuz Boğazı’na doğru ilerledik.

Kapuz Boğazı- Kapuz Kanyonu olarak bilinen bu gizli cennetin konumunu ve rotasını siz doğa severlerle paylaşmak istedim. Gezip görülesi bir yer. Üstelik şehir merkezine çok yakın olmasına rağmen Antalya’da yaşayan birçok kişi tarafından henüz bilinmiyor. Gerçi bilinmesi mi bilinmemesi mi daha iyi? Ne yazık ki insanoğlu, el sürdüğü her yeri mahvediyor. Gezin, görün ama lütfen doğada ayak izlerinizden ve teker izlerinizden başka bir şey bırakmayın.

Kapuz Boğazı, Antalya’nın Aşağıkaraman köyünde bulunmaktadır. Kanyona yağışın bol olduğu günlerde ulaşım çok zor. Çünkü kanyona gelmeden önce bir nehirden geçmek gerekmekte. Ziyaret etmek için en uygun zaman, yaz ayları ya da taze sonbahar. Çok keyifli bir rota. Etrafı meyve ağaçları ile çevrili bu yolda Aşağıkaraman köyünden muazzam köy manzaralarına tanıklık ettik.

Patikada boylu dikenler, kollarımıza attığı çiziklerle adeta bizi selamladı. Hepimiz, kainatın çocuklarıyız. Doğayla iç içe olmanın tadını almak isteyenler için gidip görülesi bir yer. Yolda çamura battık çıktık, hatta çamura düşen arkadaşımız bile oldu. Yol boyu bize eşlik eden kanala girip çamurlarımızdan arındık. Batmalı çıkmalı, düşmeli kalkmalı olan bu turun sonunda kanyona ulaştık. Kanyon suyunun etrafında sapsarı katır tırnağı isminde çiçekler, Eylül’ün esintisi eşliğinde dans ederek karşıladı bizi. Kanyonun içi çok esintiliydi ve su çok soğuktu ama dışarıda hava oldukça sıcaktı. Eee Antalya burası, Eylül elini sallasa da sıcaklık etkisini hissettiriyor yine de.

Burada yüzülüyor mu?

Evet! Çok yüzen insan var. Su yılanı, yengeç ve çok sayıda balıkla birlikte yüzülebiliyor.

Kapuz Kanyonu’nda kamp yapılır mı?

Tabi ki yapılır. Tatlı su olan yerlerde kamp yapmak, her zaman daha kolaydır. Suyun yanında ateş yakabilirsiniz. Çok eğlenceli bir kamp olacağına eminim ve bu güzel alana giriş ücretsiz. Çevrede hiçbir tesis, market vs. yok. Yiyeceklerinizi yanınıza almanızda fayda var. En yakın market, köyün içerisinde. Yani aşağı yukarı 5-6 km mesafede.

Nasıl gidilir?

Antalya’ya bağlı Aşağıkaraman köyünde bulunan buraya Akdeniz Üniversitesi Teknokent giriş kapısının gördüğü çevre yolundan Uncalı Mezarlığı yönünde ilerliyorsunuz. Mezarlığı geçtikten sonra biraz daha ilerleyip sağ taraftan bir araya sapıyorsunuz. Yani bu, Aşağıkaraman köyüne giden yol. Aşağıkaraman’a git, ormana gir, biraz daha git, bu gizli cennet orada. Sessizlik, boğazdan gelen tatlı esinti ve su sesi paha biçilemez.

Ulaşım için

1. Arabayla ulaşım mümkün, kendi aracı ile gelen çok sayıda ziyaretçi vardı.

2. Toplu taşıma kullanmayı düşünenler, sizin için de araştırdım. Antalya merkezden 503 numaralı araç, işinizi görecektir. Binmek istediğiniz duraktan 503 numaralı aracın geçip geçmediğini ya da size en yakın nereden geçtiğini öğrenebilmeniz adına Antalya ulaşım yolcu bilgilendirme hattının numarasını şuraya bırakıyorum: 0242 606 07 07. Bu numaradan istediğiniz otobüsün çalışma saatlerini ve rotasyon bilgisini çağrı merkezi çalışanı arkadaşlar paylaşıyor. Ama 503 numaralı araç, Aşağıkaraman köyünde son durağa kadar gidiyor. Yani Aşağıkaraman Köy Mezarlığı son durak. Orada indikten sonra 5-6 km bu gizli cennete yürümeniz gerekiyor.

3. Bisikletle gitmek. Bu rotada bisiklet sürmenin keyfini yaşayın.

Dört teker bedeni, iki teker ruhu taşır.

Aşkın ve ilhamın olduğu yerde ışık ve sevgiyle kalın.

Güneşin Kızı Gülşah…

Bakmadan Geçme