• Haberler
  • Vahşi depolamaya devam mı edilecek?

Vahşi depolamaya devam mı edilecek?

Ödemiş ve Beydağ'ın çöplerinin vahşi şekilde depolanmaya devam ettiği Kiraz'daki çöp deponi alanında çevreye zarar veren...

Ödemiş ve Beydağ’ın çöplerinin vahşi şekilde depolanmaya devam ettiği Kiraz’daki çöp deponi alanında çevreye zarar veren sızıntı sularının toplanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından havuz yapılacak. Ödemiş ve Beydağ’dan çöp transferinin 30 Eylül’de sona ereceği belirtilse de konu ile ilgili soru işaretleri sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz mart ayında Ödemiş ve Beydağ’dan gelen evsel katı atıkların 14 ay daha Kiraz’daki vahşi çöp deponi alanına dökülmesi yönünde alınan karar sonrası çöp dağları her geçen büyürken Okkataşı mevkiindeki çöplük alanındaki çöp suyu sorununa çözüm aranıyor.

 

Çöp suyu havuzla toplanacak

Toprağa, suya ve tarım alanlarına zararlı olduğu bilinen çöp suyunun toplanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplama havuzu inşa edilmesi için düğmeye basıldı.

6 Şubat’ta gerçekleştirilecek ihale ile 218 metrekarelik sızıntı suyu havuzunun yapımı için yola çıkılacak. İhale sonrası sözleşmenin imzalanması ile birlikte 10 gün içinde yer teslimi yapılacak. 100 gün içerisinde çalışmaları tamamlanacak sızıntı suyu havuzu ile çöp suyunun tek bir noktaya toplanması hedefleniyor.

 

Son 8 aya girildi

Daha önce Kiraz Belediyesi tarafından kullanılırken yaklaşık 3,5 yıldır Ödemiş ve Beydağ ilçelerinden getirilen çöplerin de vahşi şekilde depolanmaya devam edildiği Kiraz’daki düzensiz katı atık deponi alanı başlarda bölgedeki çöp depolama sorununa geçici bir çözüm olarak görülse de geçen yıl 12 Mart’taki Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında itirazlara rağmen oyçokluğu ile alınan kararla 31 Temmuz 2018’den itibaren 14 ay daha bölgenin çöp deponi alanı haline gelmiş oldu.

 

Kalıcı hale mi geliyor?

Ödemiş’teki arıtma tesisleri yakının yer alan çöp transfer istasyonundan getirilen çöplerin yanı sıra Kiraz ve Beydağ ilçe belediyeleri tarafından Kiraz Depolama alanına getirilen evsel nitelikli atıkların serilip toprakla örtülmesini kapsayan karara göre bu işlemin 30 Eylül’de son bulması gerekiyor. 30 Eylül’e kadar yeni bir karar alınıp alınmayacağı henüz bilinmezken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sızıntı sularını toplama havuzunu inşa etmek üzere harekete geçmesi bu yıl da yeni bir karar alınarak çöp dökülmeye devam edileceğinin işareti olarak görülüyor.

 

Çöp depolama muamması sürüyor

Verimli tarım alanları ve yoğun hayvancılık faaliyetleri nedeniyle yer sıkıntısı yüzünden Küçük Menderes havzasının başlıca sorunları arasında yer alan çöp depolama alanıyla ilgili muamma ise sürüyor. 2010’lu yılların başında Küçük Menderes Çevre ve Altyapı Birliği tarafından Ödemiş’in Türkönü ve Kurucuova mahallelerinin yakınlarında Yelaldı Mevkii’nde belirlenen çöp depolama alanının inşaatı Neikaia antik kentinin hemen yakınında yer alması nedeniyle durdurulmuştu.

Çalışmaları %40 seviyesinde iken durdurulan proje, kapanan Küçük Menderes Çevre ve Altyapı Birliği tarafından 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Bu proje raflardaki yerini alırken çöplerin bertarafından sorumlu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi bölgedeki sorunun çözümü olarak Ödemiş Biyogaz Katı Atık Tesisi’ni öngörüyor.

 

Büyükşehir’e göre çözüm Biyogaz Katı Atık Tesisi

Ödemiş Belediyesi tarafından geçtiğimiz dönemde başlanan projede henüz biyogaz tesisinin inşası ile ilgili somut bir adım atılamazken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “2014 yılı Mart sonu itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına katılan Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçelerinde oluşan evsel katı atıkların değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesi hizmetleriyle birlikte bölgede oluşan hayvansal atıklar ile park bahçe atıklarının değerlendirilerek biyogaz üretilmesi için bir tesisin yapım çalışmaları devam etmektedir” ifadeleriyle çözümün bu tesis olacağı belirtiliyor.

Ayrıca İzmir’in katı atık master planının hazırlanabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) arasında imzalanan “Katı Atık Ana Planı ve İl Atık Yönetim Planlarının Hazırlanması” ile “Katı Atık Toplama ve Bertaraf Maliyetlerinin Belirlenmesi” başlıklı çalışmalar sürüyor. 

Başar Uçar

 

Bakmadan Geçme