• Haberler
  • Çevre
  • Uzmanlar Uyarıyor: Japonya’nın Nükleer Atık Suyu Boşaltma Planı Ekosistemleri Tehlikeye Atabilir

Uzmanlar Uyarıyor: Japonya’nın Nükleer Atık Suyu Boşaltma Planı Ekosistemleri Tehlikeye Atabilir

  Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Japonya’nın Pasifik Okyanusu’na 1 milyon metrik tondan...

 

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Japonya’nın Pasifik Okyanusu’na 1 milyon metrik tondan fazla nükleer kirli suyu boşaltma planıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Kapıkıran, radyoaktif atık suyun okyanusa salınması durumunda, Pasifik Okyanusu ekosistemlerinin ciddi zarar görebileceğini vurguladı.

Kapıkıran, bu eylemin Japonya’nın dünya çapında tüketilen suşi ürünlerindeki bitki popülasyonları üzerinde önemli etkilere neden olabileceğini belirtti. Nükleer maddelerin yapraklarda birikeceği ve bu maddelerin insan sağlığına ve besin zincirine olumsuz etkileri olacağını açıkça ifade etti. Ayrıca Büyük Okyanus’un sahil bölgelerinde ve kıyı alanlarında bulunan balık yuvalarının bu durumdan ciddi şekilde etkileneceğini ve zarar göreceğini belirtti.

Balık yumurtaları üzerinde de büyük etkilerin olabileceğini vurgulayan Kapıkıran, balık ve su bitkileri popülasyonlarında mutasyonlara neden olarak biyolojik ve genetik bozulmalara yol açabileceğini ifade etti.

Japon hükümeti, Mart 2011’de meydana gelen büyük deprem ve ardından gelen tsunaminin neden olduğu hasarlı Fukuşima Daiichi nükleer santralinde biriken nükleer kirli suyu bu yaz boşaltma planına rağmen, hem yerel hem de uluslararası düzeyde yoğun eleştirilere maruz kalmaktadır.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme