• Haberler
  • Gündem
  • Uzmanlar bulaş riski yüksek olan eris varyantına karşı uyarıyor

Uzmanlar bulaş riski yüksek olan eris varyantına karşı uyarıyor

Uzmanlar, sonuç senelerde Türkiye'de de ortaya çıkan ve insandan insana öksürme, hapşırık ve musahabe ile kolaylıkla...

Uzmanlar, sonuç senelerde Türkiye’de de ortaya çıkan ve insandan insana öksürme, hapşırık ve musahabe ile kolaylıkla bulaşabilen koronavirüs eris varyantı üzerine uyarıda bulunarak bağışıklığın çelimli tutulması gerektiği ve hareketli ortamlarda peçe takılmasına aksan yaptı.

 

Dr. Vuslat Keçik Boşnak, “Türkiye’de de tanıdık EG.5.1 doğrusu koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü kabilinden omicron soyundan mevrut covid-19’un mutasyona tutulmuş müşterek madun varyantıdır ve daha bulaşıcıdır. Eris varyantının ortaya çıkmasının sebebi virüsün insanoğlu ortada yayılırken giderek mutasyona uğramasıdır. Bu mutasyonlar virüsün davranışını ve niteliklerini değiştirebilir. Dünya Sağlık Örgütü kabilinden izlenen varyantlar sıralamasında 5. tam arazi düzlük acemi varyant, evvel yerine Şubat 2023’te belirleme edilmiştir”dedi.

 

Medical Point Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, Eris Varyantı öteki tabir ile Eris Virüsü üzerine bilgiler vererek, bu Covid-19’un virüsün mutasyona uğraması ile gurk süresi kısaldığını belirterek, gurk süresinin averaj ilkokul gündüz bulunduğunu tabir etti.

 

Doç. Dr. Boşnak, ‘’Eris varyantı, insandan insana öksürme, hapşırma, musahabe ile kolaylıkla bulaşabilir. Bu hastalığın esas belirtileri ise, ateş, geçit ağrısı, öksürük, içki alma organı tıkanıklığı, içki alma organı akıntısı, başlangıç ağrısı, dem darlığı, hapşırma, lezzet ve içki kaybı, halsizlik ve yorgunluk, adale ve mafsal ağrıları, iştahsızlık, cır cır yerine sıralanırken, eris varyantı belirtileri, münteşir Covıd-19 semptomları ile paralellik göstermektedir. Omicron’un öteki kâffesi varyantları kabilinden eris varyantı da yukarı teneffüs yollarını enfekte değer Ancak 65 gözyaşı ve kimlik yada muafiyet sistemi eneze olan kişilerde, virüs madun teneffüs yöntemleri rahatsızlıklarına da hastalık olabilir. Diğer taraftan koronavirüsün mutasyona uğrayan acemi varyantlarında tat-koku kaybı, işkembe bulantısı, gaseyan ve cır cır kabilinden semptomların görülme sıklığının azaldığı söylenebilir. Ortaya çıkan kâffesi varyantlarda bulunduğu gibi, genotipteki ıvır zıvır farklılıklar bağışıklığın işe yaramamasına hastalık olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), EG.5’i “takip edilen varyant” yerine sınıflandırdığı düşüncesince eris varyantını daha bulaşan yahut alevlenmiş neticelere hastalık olabilecek varyant yerine değerlendirilmesine hastalık olabildiği söylenebilir. Bağışıklık sistemi zayıf, süreğen rahatsızlığı olan ve nemli şahısda eris varyantının tesirleri ve semptomları daha alevlenmiş görülebilir fakat eris varyantında daha fâni fenomen görülmemiştir. ‘’ sanarak konuştu.

 

Doç. Dr. Boşnak, eris varyantından sakınmak düşüncesince uygulanacak yollar üzerine izah yaparak, hastalıktan sakınmak için; zatî hıfzıssıhha kurallarına ilgi edilmesini, değini edilen yüzeyleri derneşik ve kalın müşterek halde temizleyip, dezenfekte edilmesini, hastalanmış bulunduğu için şek mahsus şahıslara aşkın yaklaşılmamasını, bağışıklığı çelimli avlamak için; mıhlı beslenilmesini, hab düzenine ilgi edilmesini, hastalıktan şek edilmesi yerinde evde tatil edilmesini ve hareketli ortamlarda peçe takılması kabilinden önlemlerin virüsten sakınmak düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

 

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme