Uzmanından Alzheimer'a karşı öneriler

Dünya Alzheimer Ayı yardımıyla hastalıktan sığınma ve rahatsızlığı tehir yöntemlerini özetleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge...

Dünya Alzheimer Ayı yardımıyla hastalıktan sığınma ve rahatsızlığı tehir yöntemlerini özetleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, “Türkiye’de 1 milyon yöresinde demans hastası var. Bunun 600 bin yöreleri ise Alzheimer. Yaşlanma, Alzheimer düşüncesince biricik başına nezdinde etken değil fakat encam gözyaşı popülasyonunun erdemli yer aldığı vilayetlerde Alzheimer payı daha fazla. İzmir’de 65 gözyaşı üstü grup, yüzdelik 13’lük nezdinde kesimi kapsıyor. Bu hastaların yüzdelik 3’ünün Alzheimer olabileceği kestirim ediliyor” dedi.

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi, 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı zımnında farkındalık etkinliği düzenledi. Hastanede kurulan stantta, Alzheimer sorununa bağlı bilgilendirme yazılarının bulunmuş yer aldığı broşürler dağıtıldı. Hastalığa bağlı bilgiler paylaşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, Türkiye’deki 1 milyon yöresinde demans hastasının 600 binin Alzheimer bulunduğunu söyledi. İzmir’de encam gözyaşı popülasyonunun daha erdemli bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Küsbeci, toplumdaki 65 gözyaşı üstü grubun yüzdelik 13’ünün İzmir’de yaşadığını vurguladı. Yaşlılığın Alzheimer rahatsızlığı düşüncesince biricik başına nezdinde etken olmadığını kaydeden Prof. Dr. Küsbeci, Alzheimer’dan sığınma ve rahatsızlığı tehir yöntemlerini aktardı.

“Yüzde 40 çelmek mümkün”

 

Alzheimer hastalığının daha giriş döndürücü 65 yaşını önceki 100 bireyden 3’ünde tanıdık nezdinde çor bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Küsbeci, “Nedeni dört dörtlük kendisine bilinmemekle beraber, bu çor ötelenebilir veya geciktirilebilir nezdinde hastalık. Özellikle hab düzeninin olması, zihnî ve fiziki idman yapmak, derneşik kendisine im okumak, bulmaca çözmek, derneşik seyir yapmak, sema kaybı var ise düzenlemek, içtimai olmak, beslenmeye nazarıitibar etmek, alkolden ırak durmak, içtimai olmak, Alzheimer hastalığını yüzdelik 40 geciktirebiliyor” diyerek konuştu.

“Hastalığı yavaşlatan ve gerileten çıkar yol bulundu”

 

Alzheimer hastalığının değişmez nezdinde tedavisinin bulunmadığı bilinse de dünkü icraat yapıldığını tabir fail Küsbeci, “Bu sene dünkü nezdinde çıkar yol onaylandı. Bu ilacın Alzheimer hastalığını ağırbaşlı kendisine yavaşlattığı, ayrıca yüzdelik 27 oranında gerilettiği belirtiliyor. Önümüzdeki sene sektöre çıkmasını beklediğimiz gayrı nezdinde çıkar yol daha bulunuyor. Bunlar giriş döndürücü imge donör gelişmeler. Yıllar süresince ‘tedavisi yok’ dediğimiz nezdinde hastalığın bundan sonra er devirde tedavisi var. Bu ilaçlar daha ülkemize gelmedi fakat eksiksiz gelişimleri izleme ediyoruz. Şu anda bizim yapmamız gereken, bu rahatsızlığı çelmek ve engel olmak düşüncesince rahatsızlığı bilmek. Bu nedenle hastalığa er devirde tanılama konulması şart. Biz de hastanemizdeki standımızla hastalarımızın ve pestil yakınlarımızın dikkatini çekip onları bu çor dair bilgilendirmeye çalışıyoruz” ifadelerine arazi verdi.

“Bu semptomlar var ise sinir bilimi hekimine başvurun”

 

Sağlıklı erat ne derece apaydın olursa hastalığın ötelenmesinin de o derece olabilir olacağını dile getiren Prof. Dr. Küsbeci, “Hastalığa yakalanmamak düşüncesince ne yapılması icap ettiğini aşina olmak giriş döndürücü önemli. Hasta yakınlarının da bu hastalıkla ne giriş edeceklerini bilmeleri giriş döndürücü önemli. Alzheimer, maşeri farkındalığın giriş döndürücü ehemmiyetli yer aldığı çor gruplarından nezdinde tanesi. Her çeşitli unutkanlığı behemehâl görmek geçişsiz gücün gelişigüzel unutkanlık Alzheimer değildir. mesela mutfağa gidip ne alacağınızı unutmak, herkeste bulunan dümdüz unutkanlıklardır. Özellikle yaşın ilerlemesi ile bu arada bire nezdinde şeyleri gene yine sormaya başlamak, meydana getirilen yemeklerin tadının bozulması, evle ilgilenen bireylerin bundan sonra ilgilenmemeye başlaması, faturaları yatırmayı unutmak, adları unutmak, başta geçmişi daha güzel anımsamak gücün dünkü bulunan vakaları akılda tutamamak, Alzheimer rahatsızlığı açısından değerlendirilmesi müstelzim huzur bulgulardır. Bu semptomlar olduğunda nezdinde sinir bilimi hekimine başvurulması lazım” dedi.

“Gelişmemiş devletlerde emniyetsiz nezdinde Alzheimer artışı var”

 

Yapılan çalışmalarla beraberce başta kaslı devletler bulunan ABD Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere’de Alzheimer hastalığında muhtemel hızın düştüğünü anımsatan Prof. Dr. Küsbeci, şöyleki bitmeme etti: “Gelişmemiş devletlerde emniyetsiz nezdinde Alzheimer artışı var. Alzheimer, eğitimin en ehemmiyetli yer aldığı hastalıklardan nezdinde tanesi. Eğitim kuru ne derece iyiyse bu hastalığın görülmesi de o derece azalıyor. Gelişmiş devletler plastikten uzak, hab ve düzentileme düzenine, beslenmeye ve egzersize ehemmiyet veriyor. Kitap okuyorlar. Beslenme şartlarının çirkin olması, his ve diyabet kabil rahatsızlıkların güzel arama edilmemesi, uykusuna nazarıitibar edilmemesi, idman yapılmaması, im okunmaması kabil sebeplerle ufak tefek ülkelerdeki kantite beklenenin giriş döndürücü üzerinde artmaya bitmeme ediyor. Elimizde bu derece kupkuru veriler yer aldığı düşüncesince farkındalığı ne derece artırırsak memleketimizdeki Alzheimer rahatsızlığı görülme oranını o derece azaltabiliriz. Tüm etkinliklerimizin hedefi da bu.”

 

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme