• Haberler
  • Gündem
  • Uzm. Dr. Aynal: “B12 vitaminin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu doğru bir yaklaşım değil'

Uzm. Dr. Aynal: “B12 vitaminin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu doğru bir yaklaşım değil'

Ankara Etlik kent Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzm. Dr. Leylican Aynal, 'B12 vitaminin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu...

Ankara Etlik kent Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzm. Dr. Leylican Aynal, “B12 vitaminin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu doğru bir yaklaşım değil” dedi.

Ankara Etlik kent Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzm. Dr. Leylican Aynal, zamanımızda en yayılmış tanıdık nörolojik illet namına tanıdık Alzheimer kendisince İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. Aynal, Alzheimer hastalığının şu anda önlenebilir bir illet olmadığını anlatım ederek, “Alzheimer hastalığının oluşmasını engel olmak neredeyse dünyada toy gıcır izin düzlük kimi çare emekleri bulunan lakin bunların daha kesme namına Alzheimer hastalığını önlediğine değgin daha elimizde tam data ve iddia yok. O sebepten dolayı şu anda Alzheimer hastalığı önlenemez bir illet diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Hastalar çoğu kez ikinci yahut üçüncü etapta muayeneye geliyor”

Hasta yakınlarının çoğu kez Alzheimer belirtileri bulunan yakınlarını hastalığın ikinci yahut üçüncü etabında muayeneye getirdiklerini tamlayan Aynal, “Hastayı er polikliniğe gelmek üzerine hasta yakınlarının kimi davranışları üzerine ayık olmaları gerekiyor. Hasta tekrara düşebilir, sordurulmuş bulunduğu bir suali gene sorabilir, anlattığı bir vakası gene anlatıyor olabilir, bir çocuğunu arar ve aramamış kabilinden gene arar, bir vakası anlatır lakin sözde on paralık anlatmamış kabilinden gene anlatır kabilinden bağlam poliklinik pratiğinde de yapıyor mu sanarak baş döndürücü kesif yönelttiğimiz sorular” açıklamasında bulundu.

“Hasta yakınları namına kişiselleştirmemeliyiz”

Hasta yakınlarına da ne davranmaları gerektiği üzerine tavsiyeler de bulunan Aynal, “Hasta bir yere koyduğu bir şeyi unutabilir. Unutup da onu bulamadığı devir yakınlarına ‘sen bunu aldın mı? Sen bunu çaldın mı?’ sanarak baş döndürücü kesif sorabilir. Bu sebeple hasta yakınlarının bu durumun bir illet bulunduğunu ve bunu istekle yapmadığını bile bile yaklaşması lazım. Nasıl şeker hastalığı hastalığı hastalığının kimi belirtileri var ise bu hastalıkta da beynin kimi anıları kaydetmesiyle ait akıl dalında bir küçülme ve deforme bulunduğu için ötürü bir yere bir obje koyduysa şayet onu koyduğu anın anısını beyninde tutamadığı düşüncesince o hatırat hatırlamıyor. O sebepten dolayı ‘ acep aldılar mı?’ düşüncesine girebiliyor. Bu ağız ağıza hastalığının bir süreci. O sebepten dolayı hasta yakınları namına bunu kişiselleştirmemeliyiz. Bunu size istekle söylemiyor yahut haydut sanarak itham etmek düşüncesince esasen yapmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“B12 vitaminin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu doğru bir yaklaşım değil”

B12 vitamini eksikliğinin Alzheimer hastalığına sebep bulunduğu yaklaşımının doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Aynal, laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Burada kesme namına hakeza bir obje yok. Alzheimer’ın patofizyolojisinde baş döndürücü hâlâ farklı. Birtakım kalıplı olmayan birikmesi, kesme namına kanıtlanmamış olmakla baş başa değişik genetik, çevresel ve multifaktöriyel patofizyolojisi var. Burada tagaddi eksiklikleri bölümü baş döndürücü da içinde değil aslında. Bazen kılıç Alzheimer tanısını koyarken kimi testler yapıyoruz, sorular soruyoruz. Nütrisyonel dediğimiz tagaddi eksiklikleri meydana getirecek vitaminler yahut mineraller hastanın o andaki kognitif performansını bozabilir. Bozabildiği düşüncesince de kılıç ihtimal değişik bir halde düşünebiliriz. O sebepten dolayı bir eksi var ise hesabına konulması behemehâl önemli. Tabii bu buyurmak değil ki B12 eksikliği Alzheimer hastalığına niçin oluyor. Burada anca bir katiyet namevcut lakin B vitaminleri, sinirlerin kimi işlevleri doğru aklık hesabına getirebilmeleri düşüncesince ehemmiyetli bulunan vitaminler. B12 vitamininin özellikli namına Alzheimer hastalığına niçin bulunduğunu söyleyemeyiz.”

Ayrıca Aynal, hastalarda işitme, rüyet kaybı ile ait bir komplikasyonların unutkanlık hızını artırdığına dikkati çekerek, behemehâl otama edilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Kaynak: IHA

Bakmadan Geçme