UZAKTAN EĞİTİM KARARINDAN GERİ DÖNÜLMELİDİR
'Yüksek Öğretim Kurulu'nun 11/02/2023 tarihli basın duyurusu ile 'Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle...
“Yüksek Öğretim Kurulu’nun 11/02/2023 tarihli basın duyurusu ile ‘Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin ülke genelindeki etkileri nedeniyle Yüksek Öğretim Kurulu tarafından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verildiği’ öğrenilmiştir. Ulusumuzu yasa boğan deprem felaketinin ardından depremzede vatandaşlarımızın barınma sorunun çözümü için ilk akla gelen yerlerin KYK yurtları olması kabul edilemez. Yaşanan acı olaylardan gençlerimiz de fazlasıyla etkilenmiştir ve böyle bir dönemde onları evlere kapatmak nitelikli öğretimden yoksun kalmalarının yansıra yaşanan psikolojik travmanın da derinleşmesi sonucunu beraberinde getirecektir. Bu yanlıştan acilen geri dönülmelidir. Depremzede vatandaşlarımızın barınma sorununun çözümünde kamu misafirhaneleri, askeri tesisler, oteller, tatil köyleri ve ülke geneldeki boş dairelerin değerlendirilmesi gibi alternatifler mevcut iken öğrencilerin yurtlardan apar topar tahliye edilmesi eğitim ve öğretimde niteliğin kolayca gözden çıkarıldığını düşündürmektedir.
Vatandaşlar olarak eğitim, öğretim ve meslek etiğinin ne derece önemli kavramlar olduğunu yaşadığımız birçok felakette defalarca gördük. Mesleki gelişim anlamında uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime alternatif olamayacağı göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla yüz yüze, sağlıklı, tüm olanakları sağlanmış bir şekilde ülke genelinde üniversite eğitimi devam etmelidir. Özellikle depremzede arkadaşlarımızın içinde bulundukları psikolojiden uzaklaşmasını sağlayarak onlara dayanışma ve sosyalleşme olanakları sunacak olan kampüslerden uzak tutulmaları daha da sağlıksız bir ortam yaratarak psikososyal yıkımın boyutunu büyütecektir. Öte yandan depremzede olmayan öğrencilerin de yaşacağı mağduriyetler uzaktan öğretim kararının bilançosunu ağırlaştıracaktır. Ayrıca YÖK’ün bu kararı; eğitimde fırsat eşitliğini de zedeleyeceği gibi temel hak ve özgürlükler arasında yer alan ve ancak kanunla sınırlanabilecek eğitim hakkına müdahale anlamı da taşımaktadır.
Sonuç olarak daha işlevsel ve sürdürülebilir çözüm yolları varken, eğitim ve öğretim faaliyetinin uzaktan yürütülmesi yaşanan sorunların çözümü olamayacaktır. Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin, gelecekteki depremlerde aynı acıları yaşamaması için geleceğin mimarı, mühendisi, jeoloğu, hekimi olacak öğrencilerin yüz yüze ve uygulamalı eğitim alması gerekmektedir. Uzaktan öğretim kararından derhal dönülerek üniversitelerde eğitim-öğretime yüz yüze devam edilmesi ülkemizin bugünü ve geleceği için büyük önem arz etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Ödemiş Kent Konseyi Gençlik Meclisi