• Haberler
  • Siyaset
  • Zafer Partili Esmaül Hüsna Aslan : Sığınmacılar artık uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline geldi

Zafer Partili Esmaül Hüsna Aslan : Sığınmacılar artık uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline geldi

  Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından...

 

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından hazırlanan “2023 Dünya Uyuşturucu Raporu”nu değerlendirdi. Aslan, “Ülkemizdeki kaçak sayısının uyuşturucu madde ticaretindeki değişimi etkilediği konusuna özellikle odaklanmamız gerekiyor. Sığınmacılar artık uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline geldi” dedi.

BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin “2023 Dünya Uyuşturucu Raporu”na göre, küresel düzeyde 296 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor. Raporu değerlendiren Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Esmaül Hüsna Aslan, her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı bilgisinin endişe verici olduğunu ifade etti.

Kolombiya merkezli Insight Crime tarafından yayınlanan bir araştırma da, başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere küresel organize suçlar üzerine yapılan araştırmalar, Türkiye’nin kıtalararası kokain ticaretindeki rolünün arttığını ortaya koyuyor.

Haber

Aslan, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Birleşmiş Milletler’in raporunda sunulan istatistikler, uyuşturucu kullanımının küresel düzeyde ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir. Her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı bilgisi oldukça kaygı vericidir. Ayrıca, son 10 yılda uyuşturucu kullanımında yaşanan yüzde 23’lük artış, sorunun büyüklüğünü ve ciddiyetini daha da vurgulamaktadır.

Raporda belirtilen 296 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı bilgisi son derece endişe vericidir. Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan bir dizi zarara yol açmaktadır. Bağımlılık, sağlık sorunları, suç oranlarının artması ve toplumsal bozulma bu sorunun önemini ortaya koymaktadır.

Uyuşturucu kullanımıyla mücadelede, bağımlıların tedavi edilmesinin yanı sıra tedarik zincirinin ve kaçakçılığın engellenmesi, farkındalık yaratılması ve önleyici tedbirlerin güçlendirilmesi önemlidir.

Aslan, Türkiye’deki uyuşturucu bağımlılığına da değinerek kaçakların uyuşturucu ticaretindeki artışa dikkat çekti. Aslan, “Kaçak geçiş noktalarının sayısı, uyuşturucu satıcılarına daha fazla fırsat sunmaktadır. Afgan kaçaklar ülkelerinden gelirken sırt çantalarında ne getiriyor? Uyuşturucu hammaddelerini de ülkemize sokuyorlar. Denetime tabi olmayan kaçakların özellikle genç erkeklerden oluşması ve ülkemizdeki kaçak sayısıyla orantılı olarak uyuşturucu madde profilinin değişmesi en önemli konulardan biridir. Sığınmacılar artık uyuşturucu ticaretinin bir parçası haline gelmiştir” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme