• Haberler
  • Uyuşturucu kullananı anlayın

Uyuşturucu kullananı anlayın

Küçük Menderes Havzası'nda artan uyuşturucu ticareti ile uyuşturucu kullanımı, Ödemiş'te de her gün haber konusu olmaya...

Küçük Menderes Havzası’nda artan uyuşturucu ticareti ile uyuşturucu kullanımı, Ödemiş’te de her gün haber konusu olmaya devam ediyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları, çocuklarının uyuşturucu kullanımını erken dönemde fark edebilmeleri için ebeveynlere özel önerilerde bulunuyor.

 

Uzmanlar, şunları söyledi:  ”Ebeveynler, uyuşturucu hakkında kaynaklardan bilgi edinmeli. Konuyla alakalı bilinçlenmek adına araştırma yapmalı. Aileler, ‘Hangi madde, hangi etkileri yaratıyor?’, ‘Jargonları neler?’, ‘Nasıl kullanılıyor?’ gibi detaylara hakim olmalı. Çocuklarınıza uyuşturucu kapsamında yeri geldiğinde soru sorabilir ya da konuyu açabilirsiniz. Çocuğunuzla bu konuyu konuşabileceğinizin izlenimini kesinlikle verin. Açık davranın. Arkadaşça yaklaşın. Örneğin çocuğunuza ‘Sigara kullanırsan bacaklarını kırarım’ cümlesini kullanırsanız çocuğunuz, size yasak ettiğiniz durumlar hususunda hiçbir açıklama yapmaz. Çocuğunuzun arkadaşları ve arkadaşlarının ailesini mutlaka tanımaya çalışın. Uyuşturucu kullanımına bağlı bazı davranışsal değişiklikler olabiliyor. Ancak bunların hepsi, aynı zamanda ergenlik dönemi belirtileridir. O nedenle çocuğunuzu dikkatle izlemeniz gerekiyor.”

 

Davranışsal değişikliklere dikkat

 

Uzmanlar, uyuşturucu kullanımı olan kişilerdeki davranış değişikliklerini ise şu şekilde tanımlıyor: ”Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük çeker. Okuldaki veya mahalledeki arkadaş grubu değişebilir. Hafif uykulu, halsiz ve yorgun gözükebilir. Kendisine olan özeni azalabilir. Çevre ve arkadaşlıklar, eski önemlerini yitirebilir. Sözel iletişiminde farklılaşma gözlenebilir. Eskiye oranla daha içine kapalı ya da daha agresif olabilir. Devamsızlığı artar ya da notları belirgin biçimde düşer. Eski arkadaş grubundan uzaklaşarak okuldan kaçma, şiddet uygulama, alkol ve uyuşturucu madde kullanmak gibi riskli davranışlar sergileyen bir grupla ilişki kurmaya başlar.”

 

Tedavi süreci nasıldır?

 

Alkol veya madde kullanan kişilerin yatarak tedavi olmaları gerekir. Bu kişiler, kullandığı maddeden tamamen arınıp sosyal hayata tekrar adapte olabilmeleri adına ciddi bir terapi sürecinden geçmelidir.

Yapılan uluslararası çalışmalar, bu tedavi sürecinin en az 28 gün olduğu yönündedir. Bazı hastaların daha fazla kalmalarının hastaya daha iyi geldiği kanıtlanmıştır. Alkol ya da madde bağımlısı olan gençlere tedavi ekibi dışında aile desteği de çok önemlidir. Suçlayıcı bir tutum sergilememek ve ‘alkolik’, ‘keş’, ‘madde bağımlısı’ gibi etiketlemelerden uzak durmak gereklidir. Aile, danışan hastanın ne kadar yanında olursa tedavi süreci ve tedavi sonrası süreç de o kadar rahat geçmektedir.

 

 

Ece Köseoğlu 

Bakmadan Geçme