Uyurgezerlik neden görülür?

Uyurgezerlik sırasında kişi, uyku sırasında normalde yapmadığı faaliyetleri gerçekleştirebilir. Örnek olarak, uyurgezerlik sırasında kişi yatakta dolaşabilir,...

Uyurgezerlik sırasında kişi, uyku sırasında normalde yapmadığı faaliyetleri gerçekleştirebilir. Örnek olarak, uyurgezerlik sırasında kişi yatakta dolaşabilir, evin içinde dolaşabilir, konuşabilir, yemek yiyebilir, hatta araç kullanabilir veya tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Bunlar, kişinin normalde uyanıkken yapabileceği aktivitelerdir, ancak uyku sırasında bilinçsizce ve otomatik olarak gerçekleştirildiği için uyurgezerlik olarak adlandırılır.

Uyurgezerlik genellikle çocukluk veya ergenlik dönemlerinde başlar, ancak yetişkinlerde de görülebilir. Uyurgezerlik genellikle genetik faktörler, stres, yorgunluk, uyku düzeninde bozukluklar, alkol veya bazı ilaçların kullanımı gibi çeşitli nedenlere bağlanmıştır. Uyurgezerlik, uyku düzenini ve yaşam kalitesini etkileyebilir ve güvenlik riskleri oluşturabilir, bu nedenle uzman tıbbi yardım gerekebilir.

Uyurgezerlik yaşayan bir kişiye yardımcı olmak için, güvenli bir uyku ortamı sağlamak, potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmak (örneğin, ev içinde keskin nesneleri veya tehlikeli maddeleri kaldırmak), düzenli uyku düzeni ve düzenli uyku alışkanlıkları geliştirmek önemlidir. Ayrıca bir uyku uzmanı veya nörolog tarafından yapılan değerlendirme ve tedavi süreci de gerekebilir.

(B.U)

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme