Urla seyahat rehberi

Ege'nin incisi Urla, tarihi, eşsiz doğası ve koylarıyla sizi içine hapseder. Urla'da doğayla iç içe yaşayabilir,...

Ege’nin incisi Urla, tarihi, eşsiz doğası ve koylarıyla sizi içine hapseder. Urla’da doğayla iç içe yaşayabilir, lezzetli yöresel yemekleriyle karnınızı doyurabilirsiniz.  Yazın uçsuz bucaksız koylarında serinleyebilir, kışın Arasta Çarşı diğer adıyla Malgaca Pazarı’nda bitki çaylarıyla bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

URLA NEREDE?

Urla, kuzeyinde İzmir Körfezi ve güneyinde Ege Denizi’yle bir ada sahilidir. Urla eski İyon Klazomenai kentinin harabelerini içinde barındıran Urla’nın nüfusu 69 bin 550’dir. Şehir merkezine 35 KM uzaklıkta bulunan Urla’nın  yüzölçümü 727 km²’dir.

Haber

URLA’NIN FESTİVALLERİ

2015 yılından beri her yıl bahar aylarında Urla mutfağının tanıtıldığı Enginar Festivali düzenlenmektedir. Mart Dokuzu Ot Bayramı,  ise Özbek mahallesinde her yıl düzenlenen bir festivaldir. Barbaros Köyü’nde ise 2016’da ‘Oyuk Festivali’ yani korkuluk festivalini başladı. Her yıl Eylül ayında düzenlenen festivalde köylülerin hazırladığı korkuluklar sokaklarda geçit törenleri yapılıyor.

Haber

GEZİLECEK YERLERİ

Urla’nın kalbinde yer alan Urla Sanat Sokağı, sanatı en derinlerinizde hissettirir. Urla’nın en güzel cafeleri ve takıcılarının da yer aldığı sokakta sanata ve sanatçıya dair her şeyi bulabilirsiniz.

Haber

Urla’nın ticaret merkezi Malgaca Pazarı’nda babadan oğula aktarılan dükkanlar, hediyelik eşyacılar,  dondondurmacı, katmerci,  kahvehaneleri bulabilirsiniz.

Haber

Karantina Adası, 18. yüzyılda kolera ve veba gibi hastalıkların dünyayı kırıp geçirdiği sırada hastaların getirildiği bir bölge olarak tarihe adını yazdırdı. Sonraları Ada Urla Devlet Hastanesi olarak uzun bir süre hizmet verdi. Ardından hastane taşındı. Şu an adaya girmenin yasaklandığı biliniyor.

Klazomenai Antik Kenti, Urla merkezden iskele tarafına doğru giden çamlık yolun bitiminde sol tarafınızda kalıyor. Antik kalıntıların üzerine kurulan bu yapı yoldan geçerken mutlaka dikkatinizi çekecek. M.Ö. 6. yüzyıldan kalma, Anadolu’nun bilinen en eski zeytinyağı işliği olan Klazomenai zeytinyağı işliği aslında Urla’nın antik dönemde zeytinyağı üretimi açısından bir merkez olduğuna kanıt niteliğinde. Urla ve zeytinyağının tarihine meraklıların uğrak noktası.

Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi Kösem Zeytinyağı Müzesi kurucusu 15 yıl boyunca Ege’yi köy köy gezerek zeytincilikle ilgili  malzemeler toplamış, eski zeytinyağı fabrikalarını satın almış. Müzede tarih boyunca Anadolu topraklarında nasıl zeytinyağı elde edildiğini gösteren 12 tane fabrikayı detaylı inceleme şansınız var. Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde Türkiye’nin binlerce yıllık zeytinyağı kültürü hakkında bilgi alabilir ve zeytinyağı tadımı yapabilirsiniz.

URLA’NIN KÖYLERİ

Urla’nın birbirinden güzel köyleriyle Ege kültürünü en derinden hissedebilirsiniz. Barbaros Köyü, Balıklıova, Özbek Köyü, Bademler Köyü ve Gülbahçe Köyü, Urlan’nın mutlaka görülmesi gereken köyleridir.

Urla Bağ Yolu rotası üzerinde 8 tane butik şaraphane bulunuyor. Bunları ziyaret ederek şarap üretim hakkında bilgiler alabilir, şarap tadımı ve mahzen turları yapılabilir.

Arkas Sanat Urla; Lucien Arkas’ın koleksiyonundan resimler, heykeller, zırhlar, halılar, cam objeler gibi yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi.

URLA MUTFAĞI

Urla mutfağında; kabak çiçeği dolması, enginar, Girit kabağı salatası, katmer, damat helvası, un kurabiyesi, kekik turşusu, patlıcan turşusu, kınalı bamya, oğlak dolması ve balık buğulama mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer alır.

URLA’NIN SERİN SULARI

Güneşin ve yazın keyfini sürebileceğiniz plaj ve koylarıyla Urla yazlıkçıların bir numaralı gözdesi. Melengeç Beach, Altınköy Plajı, Demircili Plajı, Deniz Yıldızı Plajı, Bodrum Koyu.i Çeşmealtı Plajı Mavi Beach, Kum Denizi Plajı, Yassıcaada Plajı ile birlikte yaz sıcağına karşı kendinizi Urla’nın serin sularına bırakılırsiniz.

 

Berivan KAYA

Bakmadan Geçme