Üretim az, fiyat çok

Patates ambarı olarak bilinen Ödemiş'te patates fiyatlarının pazarda 4.50-5 liraya yükselmesi ile üreticiler, geçen yıllardan kalan...

Patates ambarı olarak bilinen Ödemiş’te patates fiyatlarının pazarda 4.50-5 liraya yükselmesi ile üreticiler, geçen yıllardan kalan borçlarını kapatmanın sevincini yaşarken tüketiciler ise kara kara düşünüyor.

13 yıllık patates üreticisi Mustafa Abacı, “Geçen yıl ektiğim patatesten çok büyük zarar ettim. Geçen sezon ürün boldu. Üreticilerin çoğu, ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldılar. Bu yıl ise patates fiyatları arttı. Üretici borçlu olduğu için para bulup ekim yapamadı. Tohum, mazot ve gübrenin pahalı olması, üreticiyi patates ekemez hale getirdi. Geçen yıl dönümden 10 ton patates alırken bu yıl hastalıklar nedeniyle dönümden iki ton patates aldık. Tabii rekoltenin düşük olması, fiyatları zıplattı. Fiyat lobisi filan hikaye. Yokluktan yani rekolte düşüklüğünden fiyat patlaması oldu. Planlı bir üretim yok. Ürün planlaması yapılması lazım. Bir yıl pahalı oluyor, hemen herkes patates ekimine hücum ediyor. Böyle olunca üretim fazlalığından fiyatlar dip yapıyor. Keşke her yıl 50 kuruşa satsak da para  kazansak. Tarlada patatesin kilosunu 2.5 ila 2.75 liradan sattık. Pazarda bu patatesler, 4.50-5 TL’den satılıyor. Kontrol, denetim şart. Geçen yıl patatesi 18-20 kuruşa zor sattık. Devletin bu konuda net bir tarım politikası olmalı yoksa aynı sorunlar her yıl yaşanır.

Geçen yılların borçları ödeniyor

Üretici, patates ekmeye çekiniyor. Karpuzda da aynı durum yaşanıyor. Bu yılki gibi hava şartları da önemli. Hava şartları, hastalıkları tetikliyor. Hastalıklar da üreticinin belini büküyor. Böyle yüksek paralar istemiyoruz, yeter ki dengeli bir fiyat olsun ve zarar etmeyelim. Ben tarlada patatesi 2.75’ten sattım ama bundan önceki iki yılın borçlarını ödüyorum” şeklinde konuştu.

Seçimin önüne geçti

Ödemişli vatandaşlardan Mehmet Sürmenoğlu ise, “Televizyonlarda ve gazetelerde seçim yerine patatesin fiyatı konuşuldu. Böylece patates, seçimin önüne geçti” ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme