UMUDUN GÖZÜ SEVGİ

'İnsan her zaman kahraman olmaz ama her zaman insan olabilir.' Bacon İnsana dair ne varsa şu...

“İnsan her zaman kahraman olmaz ama her zaman insan olabilir.” Bacon

İnsana dair ne varsa şu hayatta içinde en güzeli sevgidir. İnsanı en güzel anlatan, betimleyen ve insanı insan yapan. Hayatın temelinde, dinamiğinde sevgi varsa, hamurun mayası bu olmuşsa eğer orada haklar ve özgürlükler değerini bulacaktır.

Elbette en güzel hak da sevgi. Özellikle de bir çocuğun en çok ihtiyaç duyduğu şey. Yaşama hakkından sonra bu gelmeli bence. Kişiliğin oluşması, sağlıklı bireylerin yetişmesi için önce sevgi tohumu yeşertilmeli yüreklerde. İnsan tabiatı gereği almadığını veremez, görmediğini gösteremez, özümseyip sindirmediğini aktaramaz. Hayatımız birer ayna nihayetinde. Ne görmüşsek ne verilmişse ve de ne kadarını almışsak, onu yansıtıyoruz dış dünyaya.

Sevgi hayata dair var olan her şeyi birbirine bağlayan sağlam bir ip aslında. Onu çıkarırsak tarumar olur her ne varsa. Öyle yapmacık, eğreti, sonradan, zoraki olan bir şey de değil. Sözde değil, özde olmalı anlayacağınız varsa. Hayatın en büyük çarkı…

Sevginin ardında şefkat de var hiç şüphesiz. İnsana, hayvana bitkiye, dünyada ne varsa hepsine sevgiyle bakabilmek, korumayı ve de var olanlara şefkatle yaklaşıp, kucaklamayı da getirir beraberinde.

Sevdiğin için kırmazsın, sevdiğin için zarar vermezsin, beslediğin muhabbet içinde güzel olmayan duyguların yeşermesine fırsat vermez. Sevdiğin işi daha iyi yaparsın. Benimsediğine, sahiplendiğine kıymet verirsin. Kıymet verdiklerini kaybetmemek için ne gerekiyorsa yaparsın. Sevgiyle erir yüreklerdeki buzlar, sevgiyle çözülür tüm sorunlar, sevgiyle aşılabilir tüm güçlükler. Sevdiğimiz sürece biziz, sevdiğimiz sürece insanız. Ne diyor Mevlana; “Sen anılması güzel olan bir söz ol. Çünkü insan, hakkında söylenilen güzel sözlerden ibarettir.” Ardımızda söylenecek sözlerden ibaretiz belki de. Birkaç kelam bizi anlatan.

sevgi olmalı o tümcelerin içinde

sevgi olmalı okuyan gözlerin içinde

sevgi ta… yürekte

sevgi düşüncede düşte

sevgi çıktığımız her yürüyüşte

ufukta

bidayette

nihayette

sevgi olmalı zamanı mühürleyen…

Bakmadan Geçme