Ulus'ta kent meydanı projesi

Bazı projeler vardır ki yıllar boyu gazete sayfalarında yer işgal eder. Başlıyordu, oluyordu ve bitiyordu derken...

Haber

Bazı projeler vardır ki yıllar boyu gazete sayfalarında yer işgal eder. Başlıyordu, oluyordu ve bitiyordu derken bir de bakarsınız ‘bir arpa boyu’ yol alınmamıştır.

Bizde biliyorsunuz proje bolluğu vardır. Hele projelerin açıklanması! Büyük törenler ve müjdelerle duyurulur. Hem de kaç kez!

Örneğin Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi… Küçükmenderes gazetesini şöyle bir inceleseniz, yaklaşık 20 yıldan bu yana yüzlerce ‘başlıyordu, oluyordu ve bitiyordu’ haberi ile karşılaşırsınız.

Toplantı üstüne toplantı yapılmış, mesailer harcanmıştır.

Böyle başka proje adları verebilirim. Uzatmayalım…

Size, 2012 yılından bir haber metni paylaşmak istiyorum:

“Ödemiş Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Kent Merkezi ve Yakın Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması’ için müracaatların sona erdiği bildirildi. Belediye’den yapılan açıklamaya göre, 17 Şubat tarihinde ilan edilerek başlayan yarışma için Türkiye genelinden 89 firma şartname, 78 firma da yer görme belgesi aldı. Yarışma için 34 firma proje teslim ederek, rekor sayıda katılım gerçekleşti. Mevcut belediye hizmet binasının yıkılması yerine de kent meydanı yapılması için oluşturulan jüri üyelerinin projeleri 1-3 Haziran tarihlerinde değerlendirilmeye başlayacak. Türk Hava Kurumu binasında üç hafta boyunca sergilenecek olan projeler, vatandaşların görüşüne de sunulacak. 90 bin metre kare alanı kapsayan Yeni Kent Meydanı Projesi, Saraçoğlu Stadyumu, Ulus Meydanı ve Çamlık Parkı ile bir bütünlük oluşturacak ve kent meydanın altına 200 araçlık yeraltı otoparkı inşa edilecek. Çalışmaların ilk etabı 25 bin, ikinci etabı ise 65 bin metre kare alanda uygulanacak. 1944 yılında kent planı ulusal yarışma ile yapılan ilk ilçe olan Ödemiş’te, 68 yıl sonra meydan düzenlemesi de yine ulusal bir yarışma ile yapılıyor.”

Şimdi gelelim yılbaşından bu yana yenileme çalışmaları yapılan Ulus Meydanı parkının düzenleme çalışmalarına.

Biliyorsunuz, parkın düzenleme çalışmaları pazarcıların cumartesi pazarında sıkıntı yaşayacak iddiaları yüzünden gecikmişti. O gecikme, çalışmaların iki etap halinde düzenlenmesi ile çözüldü. Yani öyle çok da büyütülecek bir sorun olmadığı görüldü.

Vatandaş olarak bölgede yürütülen çalışmaları ilgi ile izliyorum. Tabii herkes gibi ben de merak ediyorum bitince ortaya ne çıkacak diye.

Parkın etrafı çevrildiği için vatandaş içerde ne oluyor diye korkulukların arasından görmeye çalışıyordu ama son zamanlarda bazı yerler açıldığı için çalışma bitmese de artık içinden yürünebiliyor.

Gördük ki park yenileniyormuş!

Bir park yapılırken bence ‘görüntü’ değil ‘işe yararlılığı’ dikkate alınmalıdır.

Biliyorsunuz Salı Pazarı’nda da düzenleme çalışmaları yapıldı. Salı Pazarı’nı ilçe belediyesi yaparken Ulus Meydanı’nın düzenleme çalışmalarını Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Çalışmalar sona erdiğinde ister istemez vatandaşlar her iki parkın da hem maliyetini hem de kullanışlı olmasını karşılaştıracaktır.

Ben, hala bir ilçede iki belediyenin bulunmaması gerektiğini savunuyorum. Kim yaparsa yapsın maliyeti karşılayan vatandaşın cebidir. Bu ülkede ne yapılıyorsa vatandaşın çabası ve üretimi ile elde edilen para ile yapılıyordur.

Salı Pazarı ile ilgili şimdiye kadar olumlu veya olumsuz yazı yazmadım. Kimi beğenir kimi beğenmez. Buna kimse bir şey diyemez. Ulus Meydanı ile ilgili de yazmayacağım.

İhaleye göre 8 Aralık’ta ilk bölümün bitmesi gerekiyormuş. Edindiğim bilgilere göre daha önce bitecekmiş. Sonra ikinci bölüm. Yani meydana yakın olan kısım. Dilerim burası da söz verilen zamandan daha önce bitirilir. Ödemiş’e gezmek için dışarıdan gelenler Salı Pazarı’nı görmezler. Ulus Meydanı Ödemiş’in yüzü gibidir. Sonuçta hem güzel görüntülü hem de kullanışlı olmasını dilerim.

Parkın cadde kenarına döşenen kaldırım taşları herkesin dikkatini çekiyor ve burada yürümek zor olur deniliyor. Araları çimlendirilecekmiş. Bekleyip göreceğiz.

Bu arada, iç kısımda yürüyüş alanın orta yerinde kalan bir ağaca takıldı gözüm. Bu ağaç buradan kaldırılmalı idi dedim. Koruma Kurulu, ‘O ağaç orada kalacak’ demiş.

Ağaç taşınabilir… Bir ağaç başka yere taşınabilir… Bir ağaç kaldırılıp 10 ağaç dikilebilir. Bu kadar katı olmamak gerekir. Nitekim, cadde kenarında zamanla sökülen, devrilen veya kesilen ağaçların yerine de yenileri dikilmemiş.

Bence burası dikine araç parkı için düzenlenebilirdi. Gezinti parkına ihtiyacımız var ama araç parkı da lazım. Çevre sakinleri araçlarını evlerinin taraçalarına koyacak değiller ya!

Varsın yarışmalar unutulsun…

Parklar yapılsın ve düzenlensin ama tek dileğimiz, ilçemizin paraları çarçur edilmesin. Ve yapılan çalışmalar sağlam, kaliteli ve uzun ömürlü olsun.

Not: Bu yazı 5 Ekim 2018 tarihinde yayınlanan Küçükmenderes gazetesi için yazılmıştır.

Bakmadan Geçme