• Haberler
  • UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN 21. YILINDA ÖDEMİŞ’TE ANILDI

UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN 21. YILINDA ÖDEMİŞ’TE ANILDI

 SÖNMEZ: &ldquoMUMCU&rsquoYU ÖLDÜRMELERİNİN AMACI TOPLUMUN AYDINLANMASINA ENGEL OLMAKTI&rdquo Kerem Karamanlıoğlu – 1993 yılında düzenlenen bir suikast...

 SÖNMEZ: “MUMCU’YU ÖLDÜRMELERİNİN AMACI TOPLUMUN AYDINLANMASINA ENGEL OLMAKTI”

Kerem Karamanlıoğlu – 1993 yılında düzenlenen bir suikast ile hayatını kaybeden gazeteci yazar Uğur Mumcu Ödemiş’te Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlik ile anıldı.

Hükümet meydanındaki Atatürk anıtı önünde yapılan anma törenine ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, CHP İlçe Başkanı Hikmet Güriş, bazı siyasi partilerle sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri ile il genel ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Çelenk sunma töreninin ardından Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Tören daha sonra ADD Başkanı Selami Sönmez’in basın açıklaması ile devam etti.

Sönmez, “Mumcu’nun katledilmesinin asıl nedeninin karanlık odakların toplumu korkutmak istemeleri olduğunu söyledi.

Sönmez şunları söyledi: “1993’te Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden, araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu’ya bombalı suikast düzenlenerek öldürülmüştür. Amaç toplumu korkutmak, toplumun aydınlanmasına engel olmaktı. Bugün yöntem değişse de aynı amaç doğrultusunda gazeteciler, aydınlar cezaevine atılarak susturulmaya, sindirilmeye ve ağır ağır öldürülmeye çalışılıyor. Gerçek gazeteci olmak yürek ister, cesaret ister. Onlar mücadeleyi asla bırakmadı, bırakmayacaklarda. Teslim olsalardı, direnmeselerdi şimdi dışardalardı. Ailelerinden, okurlarından ve sevdiklerinden koparılarak, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevlerine atılan insanların da biran önce ailelerine kavuşmalarını temenni ediyoruz. Uğur Mumcu eğer şimdi yaşamış olsaydı ne derdi, ülkenin içinde bulunduğu durumu nasıl yorumlardı tahmin etmek zor değil ama kesin olan bir şey var; eğer bugün yaşıyor olsaydı ya cezaevinde olurdu ya da işsiz”

Suikast olayının hemen sonrasında verilen sözlerin de yerine getirilmediğini iddia eden Sönmez, devlet yetkililerinin “Devletin namusu söz konusudur. Failler bir an önce yakalanarak Adalet önüne çıkarılacaktır” dediklerini fakat bu sözlerin tutulmadığını belirten Sönmez, daha sonra şunları kaydetti: “Uğur Mumcu’nun yazdıkları, anlattıkları ile aydınlattığı ve tehlike olarak öngördüğü gelişmeler, artık uzak bir tehdit olmaktan çıkmış, yaşanan gerçekler halini almıştır. Bizler ne Uğur Mumcu’yu, ne Çetin Emeç’i, ne Bahriye Üçok’u unuttuk. Hep aklımızda ve hatıralarımızda fikirleri ile yaşamaktadırlar. Başucumuzda bulunan kitapları, araştırmaları halen yolumuza ışık tutmaya, gerçekleri göstermeye devam etmektedir. Diyarbakır’da şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okan’ı da unutmadık. Kendisini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Güzel ülkemiz ve halkımız üzerinde oynanan oyunlar her geçen gün daha da aleni hale gelmektedir. Uğur Mumcu’yu katleden kirli güçler bu oyunların baş aktörleridir.

Bugün yaşanan hukukun adaletsizliğe alet edilmesi sürecini de en iyi anlatabilecek kalemdir Uğur Mumcu. Hukukun, hukuksuzluk için kullanıldığı, her tür eleştiriye kapalı, her tür protesto ve eleştiri karşısında “provakatör, ajan, terörist” yaftalarının yapıştırıldığı ve halkın bertaraf edilmeye çalışıldığı bir yapıya doğru gidilmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu iç ve dış politikadaki zor ve karmaşık durumdan biran önce kurtulmasını arzu ediyoruz.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Ulu Önder Atatürk’ün 1927 yılında Gençliğe hitabesinde söylediği gibi görevimiz, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asîl kanda, mevcuttur!… Bu görev sebebiyle bizlere emanet edileni sonsuza dek taşıyacağız.

Atatürkçüler, Kemalistler olarak ülkesini, vatanını canından çok seven, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü için savaşan, bu yolda canını ortaya koyan, bizlere “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamayı” öğütleyen sevgili Uğur Mumcu’yu bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.”

Bakmadan Geçme