Tuz

Tuz doğal yiyeceklerde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilebilir. Vücudumuzun belli...

Tuz; doğal yiyeceklerde bulunduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilebilir. Vücudumuzun belli miktarda tuz ihtiyacı vardır.

Günlük Tuz Tüketimi Önerileri

1-3 yaş 2 gram tuz 800 mg sodyum

4-6 yaş 3 gram tuz 1200 mg sodyum

7-10 yaş 5 gram tuz 2000 mg sodyum

11 yaş ve üzeri 6 gram tuz 2500 mg sodyum

Tuzun 1 gramında 400 mg, 1 çay kaşığı sofra tuzunda 2300 mg sodyum bulunur. Farkında olmadan yediklerimizle birlikte çok miktarda tuz tüketebiliyoruz. Ben yemeklere çok tuz atmıyorum diye söylense de soslar, çorbalar, bazı gevrekler turşu, peynir, zeytin, tüm şarküteri ürünleri tüketilince fazla miktarda tuz tüketiliyor.

Fazla tuzun zararları

Yüksek tansiyon ve tansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarına yol açabilir.

Tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan özellikle kilo vermeye çalışanlar tarafından fazla tüketilmemelidir.

Tuzda bulunan sodyum su çektiği için fazla tuz tüketimi vücuttaki suların tutulmasına sebep olur idrarla kalsiyum atılımından dolayı kemik erimesine neden olur.

Böbrek taşı oluşumuna neden olur ve ayrıca böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olur.

Hiç tuz kullanmamalı mıyız?

Bu sorunun cevabı tabi ki hayır! Çünkü bazı bilim insanları, bugün düşük tuza dayalı beslenmenin de aynı şekilde yüksek tansiyona neden olabileceğini söylüyor. Bu yüzden fazla tuzun zararlı olduğundan yola çıkıp tuzdan tümüyle uzaklaşmamak gerekir. Günlük alım miktarımız kadar tüketmeliyiz.

Bakmadan Geçme