• Haberler
  • İzmir
  • Türkiye’nin ilk fili Pak Bahadır, müzede sergilenecek

Türkiye’nin ilk fili Pak Bahadır, müzede sergilenecek

İzmir Kültürpark’ta bulunan hayvanat bahçesinde yaşayan ve 2007 yılında zorlu bir operasyon esnasında hayata gözlerini yumarak...

İzmir Kültürpark’ta bulunan hayvanat bahçesinde yaşayan ve 2007 yılında zorlu bir operasyon esnasında hayata gözlerini yumarak İzmirlileri yasa boğan , Türkiye’nin ilk fili Pak Bahadır’ın kemikleri, Ölümünün ardından gömüldüğü yerden çıkarıldı. İzmirliler için büyük anlam ifade eden ve yaşadığı süre boyunca şehrin sembollerinden biri haline gelen Asya Filinin kemikleri bilim insanları tarafından yeniden birleştirilerek Doğal Yaşam Parkı’ndaki Hayvan İskeletleri Müzesi’nde sergilenecek.

İzmir’e Pakistan’dan getirilen Pak Bahadır, eklem rahatsızlığı sebebiyle 2007 yılında girdiği ameliyattan uyanamamıştı. 45 yaşında hayata gözlerini yuman fil, O sırada inşaatı sürmekte olan ve hayvanat bahçesi sakinlerini daha konforlu bir yaşam alanına kavuşturmak için tasarlanan Sasalı doğal yaşam parkını da görme fırsatı bulamamıştı.

Pak Bahadır’ın iskeletinin müzede sergilenmesi kararı, İzmir’in özlemle hatırladığı önemli bir parçasının kente yeniden kazandırılması olarak değerlendiriliyor. Sasalı doğal yaşam parkında anısına yapılmış temsili bir mezar alanı bulunan Pak Bahadır, ölümünden 16 yıl sonra yeniden sevenleri tarafından ziyaret edilebilecek. İskeletin bütünlenme işlemi ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Osteoarkeoloji Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar’ın gözetiminde, uzman ekip tarafından gerçekleştirilecek. Bu çalışma sayesinde aynı zamanda Pak Bahadır’ın kemikleri incelenerek soy ağacı ve ölüm nedeni hakkında verilere ulaşılacak.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme