• Haberler
  • Eğitim
  • “Türkiye’de öğrenci sayısı arttı, eğitim bütçesi oranı yerinde saydı”

“Türkiye’de öğrenci sayısı arttı, eğitim bütçesi oranı yerinde saydı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin eğitim için...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin eğitim için ayrılan bütçe hakkındaki sözleri hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Karabıyık, eğitim bütçesinin rakamsal olarak artmasına rağmen önemli olanın oransal artış olduğunu vurguladı; “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 2000’li yılların başında 10 milyar lira olan eğitim bütçesinin geçtiğimiz yıl 274 milyar lira olduğunu belirterek en büyük bütçeyi eğitime ayırdıklarını söylemiş. 21 yıllık AKP iktidarında öğrenci sayısı artmasına rağmen eğitim bütçesinde artış gerçekleşmemiştir. Bütçeyi rakamsal değil oransal olarak analiz etmek gerekir” dedi.

2023 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarına ayrılan payın yüzde olarak 2002 yılından oldukça düşük olduğunu da vurgulayan Karabıyık, “2002 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranı yüzde 2.24 iken 2023 yılında bu oran sadece yüzde 2,3 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca Merkezi bütçe yatırım ödeneğinden MEB yatırımlarına 2002 yılında ayrılan pay yüzde 22,34 iken bu oran 2023 yılında yüzde 12,65 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca MEB bütçesinden yatırımlara ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17,18 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 9,17’ye gerilemiştir. Rakamlarla oynayarak toplumu yanıltmak doğru olmamıştır.” ifadelerini kullandı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme