• Haberler
  • Genel
  • Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı: Genç nüfus tarıma yönlendirilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı: Genç nüfus tarıma yönlendirilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’deki çiftçilerin sadece yüzde 1’inin 18 ile...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’deki çiftçilerin sadece yüzde 1’inin 18 ile 24 yaş arasında olduğunu belirterek, genç nüfusun tarıma dönüşünün önemine vurgu yaptı. Bayraktar, TZOB’nin verilerine dayanarak Türkiye’de toplamda 5 milyon 162 bin çiftçi olduğunu ve bunların yüzde 82’sinin erkek, yüzde 18’inin ise kadın olduğunu açıkladı. Yaş ortalaması 58,1 olan çiftçilerin yüzde 34’ünün 65 yaş ve üstü, yüzde 34,6’sının 50-64 yaş arasında olduğunu ifade eden Bayraktar, 33-49 yaş arası çiftçilerin oranının yüzde 26,4, 25-32 yaş arası çiftçilerin oranının yüzde 3,8 ve 18-24 yaş arası çiftçilerin oranının ise yüzde 1 olduğunu belirtti. Türkiye’de genç çiftçilerin toplam çiftçi nüfusu içinde sadece yüzde 4,8’lik bir paya sahip olduğunu aktardı.

Bayraktar, dünya genelinde tarım sektöründe çalışanların genellikle yaşlı olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde tarımla uğraşan kişilerin ortalama yaşının 58 olduğunu ve Avrupa Birliği ülkelerinde tarımla uğraşanların üçte birinden fazlasının 65 yaş ve üstü olduğunu belirtti. Bayraktar, bu istatistiklerin gösterdiği gibi Türkiye’nin de yaşlı nüfusa sahip tarım ülkeleri arasında yer aldığını vurguladı.

Bayraktar ayrıca, Kanada’da yaklaşık yüzde 40’lık bir çiftçi nüfusunun önümüzdeki 10 yıl içinde emekli olacağını ve ülkenin gıda arz güvenliği için 2033 yılına kadar 30 bin çiftçiye ihtiyaç duyacağını belirtti. AB üyesi ülkelerin ise 40 yaş altındaki çiftçilere doğrudan gelir ve yatırım destekleri sağladığına dikkat çekti.

Bayraktar, kentlerde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelerin kırsala yeterince yansımadığını ve köyden kente olan göç dalgasının hala devam ettiğini vurguladı. Bu durumu tersine çevirmek için genç nüfusun tarıma dönüşünü sağlamak gerektiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin gelirlerinin artırılması ve diğer sektörlerle yaklaştırılması, kırsal bölgelerde ekonomik getirisi olan faaliyetlerin artırılması, tarıma dayalı sanayiye yatırım desteklerinin sağlanması, tarımsal ürünlerde katma değer yaratılması ve yeni iş imkanlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Bayraktar, doğru politikalar ve ciddi teşviklerin uygulanmaması durumunda ülkenin uzun vadede gıda arz güvenliği konusunda ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme