Türkiye, süt fiyatları enflasyonunda birinci

Türkiye’de hayvancı üretim maliyetlerini bile karşılayamadı. Hayvancılıkta kullanılan hammaddeler yurt dışından ithal edilirken, diğer pek çok...

Türkiye’de hayvancı üretim maliyetlerini bile karşılayamadı. Hayvancılıkta kullanılan hammaddeler yurt dışından ithal edilirken, diğer pek çok tüketim ürünü gibi faiz düşürme dönemi boyunca fiyatları dövizle beraber arttı. Buna dünyada yaşanan kıtlık, yakıt ve hammadde sıkıntısı da eklendiğinde hayvancılık, artık yalnızca meslek aşıklarının yapabileceği bir iş haline geldi.

Sütün satış fiyatı ile maliyeti aynı

Öte yandan aynı miktardaki sütün üretim maliyeti ile satış fiyatı da hemen hemen aynı.

İzmir’de hayvancı maliyeti karşılayamıyor; zarar üstüne zarar…

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı paylaşıma göre ise Türkiye, dünyada süt enflasyonu konusunda 1. ülke. Süt fiyatlarının bir yılda %127 arttığı Türkiye’yi %47 ile Litvanya takip ediyor.

Bu durumun yarattığı sonuçları da dile getirdiği paylaşımda ajans şunları söyledi;

“Türkiye, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında süt fiyatlarında açık ara en fazla artış yaşanan ülke. Ülkemizde süt fiyatları yıllık %127 artış gösterirken ikinci sırada bulunan Litvanya’da bu oran %47 seviyesinde.

Özellikle çocukların gelişimi için önemli bir besin kaynağı olan sütün fiyatında yaşanan bu artış ve alım gücümüzün düşmesi, gelecek nesillerin sağlığı ve gelişimi açısından da bir riski ortaya çıkarıyor.”

https://x.com/ipaistanbul/status/1702377020364091678?s=20

Haber merkezi

Bakmadan Geçme