• Haberler
  • Ekonomi
  • Türkiye, işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden biri

Türkiye, işçi haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden biri

Fotoğraf:DİSK Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu(ITUC), Küresel Haklar Endeksi’ni açıkladı. Endeks, 148 ülkeyi kapsıyor. Endekse göre Türkiye Bangladeş,...

Fotoğraf:DİSK

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu(ITUC), Küresel Haklar Endeksi’ni açıkladı.

Endeks, 148 ülkeyi kapsıyor. Endekse göre Türkiye; Bangladeş, Belarus, Mısır, Ekvador, Myanmar, Esvatini, Guatemala, Tunus ve Filipinler ile beraber çalışan şartlarının ve haklarının en kötü olduğu 10 ülkeden biri.

Rapordaki küresel düzeyde yapılan çıkarsamalara göre 10 ülkeden 9’u grev hakkını ihlal ediyor. Buna Kanada ve İspanya gibi bazı gelişmiş ülkeler de dahil ediliyor.

Ülkelerden %77’sinde sendika kurmak ve sendikaya üye olmak isteyen işçiler dışlanıyor. Yine ülkelerin %42’si de ifade ve toplanma özgürlüğünü büyük ölçüde kısıtlıyor ve bu, genelde polis şiddeti olarak kendini dışa vuruyor. Yine gelişmiş ülkeler arasında Fransa, polis şiddetinin yoğun olarak gözlendiği ülkelerden biri oluyor.

10 ülkeden 8’i toplu iş sözleşmesi hakkını da ihlal ediyor. Bu hakkın ihlal edildiği ülkelerin arasında da Hollanda bulunuyor. Rapordaki ülkelerden %73’ü sendikaların tescilini engelliyor veya yasaklıyor, 69 ülkede işçiler tutuklanıyor veya gözaltına alınıyor.

Yine ülkelerin %65’inde sendika liderleri ve işçi hakkı savunucuları, uydurma suçlarla yargılanmış durumda.

Konfederasyonun yetkililerine göre rapor, demokrasinin altının oyulmakta olduğuna dair şiddetli göstergeler barındırmakta. İşçi hakları ve demokrasinin birbirine kökten bağlı olduğunu dile getiren yetkililer, yaşam maliyeti krizi ve kurumsal açgözlülüğe yüksek gelirli ve gelişmiş ülkeleri de dahil ediyor. Aynı ülkelerde hükümetler de toplu iş sözleşmeleri, grev ve eylem gibi hakları baskı altına alıyor.

Raporu yayınlayan konfederasyona Türkiye’den DİSK, KESK, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ üye olarak bulunuyor. Konfederasyon, dünyanın en büyük sendika federasyonu olarak biliniyor ve kökleri 1. Enternasyonal’e uzanıyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme