• Haberler
  • Özel Haber
  • Ege Bölgesi Sanayi Odası: “Türkiye, enflasyonda ve işsizlikte G20 ikincisi”

Ege Bölgesi Sanayi Odası: “Türkiye, enflasyonda ve işsizlikte G20 ikincisi”

Ege Bölgesi Sanayi Odası, aylık ekonomi bülteninin 123. sayısını yayınladı. Bültene göre Türkiye, 2023’ün 2. yarısında...

Ege Bölgesi Sanayi Odası, aylık ekonomi bülteninin 123. sayısını yayınladı.

Bültene göre Türkiye, 2023’ün 2. yarısında %4 büyüyerek en çok büyüyen 4. ülke oldu. Türkiye’nin önünde ise Çin, Hindistan ve Endonezya bulunuyor.

Enflasyon ise Dünya genelinde hız keserken Türkiye, G20 ülkeleri arasında %38,2 oranla enflasyonun en yüksek olduğu 2. ülke oldu. İlk sırada ise %116 ile Arjantin geliyor.

Yine G20 ülkeleri arasında Türkiye, politika faizinin en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda. Türkiye’de politika faizi %17,50 iken, rekortmen Arjantin’de bu faiz %97.

Sanayi üretimi ise Türkiye’de Nisan ayında %1,2, Mayıs ayında ise %0,2 daraldı. G20 ülkeleri arasında Türkiye, sanayi üretiminde en düşük performans sergileyen 13. ülke oldu. Türkiye’nin arkasından Endonezya, ABD, Suudi Arabistan, Euro bölgesi, İngiltere, İtalya ve Güney Kore geliyor.

G20 ülkeleri arasında işsizlik oranında da Türkiye, Güney Afrika’yı takip ediyor. Güney Afrika’da işsizlik oranı %32,9 iken, Türkiye’de bu rakam %9,5’e ulaşmış vaziyette. Bu rakamla Türkiye, işsizliğin en yüksek olduğu 2. ülke oldu.

Türk lirasının kur karşısındaki değer kaybı ise %19,3’ü buldu. Dünya ihracatı ise 2022’nin son çeyreğinde hacim kaybederken, 2023’ün ilk çeyreğinde daha hafif olmak suretiyle hacim kaybına devam ettirdi. Türkiye’de güncel dönem ihracatı ise 19 milyar dolarla sınırlı kaldı. Endonezya, Brezilya, Hindistan ve Meksika gibi ülkeler bu kategoride Türkiye’den daha iyi performans sergilerken, Türkiye’yi 9 milyar dolarla Güney Afrika ve 5,9 milyar dolarla Arjantin izliyor.

Utku Beycan

Bakmadan Geçme