Turizm sektörü 12 aya yayılmalı

'Turizm durduğunda diğer ekonomik süreçlerde etkilenir' Turizmin beslediği 60 farklı iş kolu olduğunu vurgulayan Girgin, Turizm...

“Turizm durduğunda diğer ekonomik süreçlerde etkilenir”

Turizmin beslediği 60 farklı iş kolu olduğunu vurgulayan Girgin, Turizm durduğunda diğer ekonomik süreçlerin de olumsuz etkilendiğini, tedarik zincirini kırdığınız anda diğer unsurlarında zarar gördüğünü söyledi.  Sektörün kendini sürekli olarak tazelemesi gerektiğini belirten Girgin, “Tüm ürünlerin zamlanması, enflasyon, asgari ücret, düşük kur gibi etkenler buradaki ticari dengelerde oynamalara neden oldu. Çünkü bütçelemeleri çok önceden yapıyoruz. Sonradan yükselen maliyetleri ön görmek zor. Bunlar da iş gücü kaybına neden oluyor. Turizm sektörü olarak çok önemli istihdam da sağlıyoruz. Enflasyon bazında yaşanan artışlar ve alınan maaşlar emeğin karşılığı olmuyor. Yeni nesil biraz daha evde para kazanmaya veya mağazacılık gibi belli mesailer arasında çalışmak istemeye başladı. Bundan okullardan yetişen genç turizmci adayları da etkileniyor. Bu işin eğitimini alanlar da mesleği tercih etmemeye başladı. Gençlerin belli kademeler ve departmanlardan geçmeleri gerekiyor. Başarma isteği ve gençliğin verdiği enerji ile arkadaşlarımız hızlı yükselmek istiyor. Halbuki çıraklığını yapmadığınız bir işin ustalığını yapamazsınız” dedi.

“Sezon sürekli hale gelmeli”

Turizm sezonunun kalite, hizmet ve personel istikrarı açısından 12 aya yayılması gerektiğinin altını çizen Girgin, “Orta ve uzun vadede Türkiye’nin karşısına rakip destinasyonlar da çıkacak. Destinasyon pazarlamasını geliştirdiğiniz zaman otellerin açık kalma süreleri daha çok olacak ve oteller kapalı kaldığı aylardaki zararını da kurtarmaya başlayacak. Bu nedenle sektörün 12 aya uzatılması çok önemli. Eğer sezonu uzatırsan çalışanı memnun ediyorsun ve sürekli hale getiriyorsun. Böylece yeni yatırımları da daha rahat yapabiliyorsun; daha iyi hizmeti daha uygun fiyatlarla verip gerek bölgesel gerekse de uluslararası rekabet için elini güçlendirebiliyorsun. Bir diğer önemli getiri de personel sirkülasyonu azaldığı için hizmet kalitesi de daha istikrarlı oluyor. Turist seneye de geldiği zaman aynı personeli görüyor. Tesisle bir bağ kurması da kolaylaşıyor” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

 

Bakmadan Geçme