• Haberler
  • İzmir
  • Tunç Soyer: Arıtılmış suyu ilk defa tarımsal sulamada kullandık

Tunç Soyer: Arıtılmış suyu ilk defa tarımsal sulamada kullandık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı Twitter paylaşımında suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu. Tahtalı Barajı’nda...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı Twitter paylaşımında suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu. Tahtalı Barajı’nda çektiği bir videoyu paylaşımına ekleyen Soyer, paylaşımında “gerçekten küresel bir iklim krizi ile karşı karşıyız ve çok ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız. Ve o nedenle çok ciddi önlemler almak mecburiyetindeyiz. Bizim yapmaya çalıştığımız şey bir yandan sünger kent gibi bir uygulamayı şehrimiz ile buluşturuyoruz ki yağmur suyunu depolama imkanı versin ve büyük bir israfın böylece önüne geçmiş olalım” dedi.

Tarımsal sulama ile ilgili yapılan çalışmaların daha da önemli olduğunu belirten Soyer, tüketilen suyun %77’sinin tarımsal sulama ve hayvancılık için kullanıldığını belirtti.

Tarım için bu kadar fazla su kullanılmasının nedeninin yanlış üretim deseni olduğunu da vurgulayan Soyer, ayrıca Bayındır’da açılan süt fabrikasında günde 100 ton süt işlendiğini, ve bu sütün koyunlardan ve keçilerden elde edildiğini söyledi.

“Küçükbaş hayvancılığı teşvik ediyoruz”

Soyer, “onu da piyasanın oluşturduğu fiyatın üzerinde bir rakamla alıyoruz. 21 liradan koyunu, 17 liradan keçi sütünü alıyoruz. Çünkü tarımsal su kullanımındaki tasarrufu sağlayacak olan şey, küçükbaş hayvancılığın özendirilmesi. Aynı şekilde tarımda yerel tohumların özendirilmesi. Biz büyükbaş hayvancılığın doğuda, Türkiye’nin meralarında, çok daha geniş meralarında yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ege Bölgesi’nde ve İzmir’de bu nedenle küçükbaş hayvancılığı daha çok teşvik ediyoruz” dedi.

Silajlık mısır üretimi aşağıya çekiliyor

Bu nedenle silajlık mısır üretiminin de aşağıya çekilmesinin planlandığını belirten Soyer, ilk defa Bayındır’da bulunan Hasköy Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun tarımsal sulamada kullanılmaya başlandığını söyledi.

Reisdere’de, Tire’de ve Çiğli’de de arıtılmış suyun tarımda kullanılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Soyer, bunun belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük ölçekli proje olacağını belirtti; “Türkiye’de örnek olmasını ve ilham vermesini diliyoruz” dedi.

Neden tarıma bu kadar önem veriyorum biliyor musunuz?

Çünkü tükettiğimiz suyun %77'sini tarımsal sulama ve hayvancılık için kullanıyoruz.

Biz az su isteyen yerel tohumlarımızı yaygınlaştırıyor ve muazzam su gerektiren silajlık mısırla sürdürülen büyükbaş hayvancılık yerine… pic.twitter.com/x4JtmNvRig

— Tunç Soyer (@tuncsoyer) August 15, 2023

Haber merkezi

Bakmadan Geçme