TÜİK’in verilerine tepki yağmuru

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon, 2023 yılı Haziran ayında...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

TEPKİ YAĞMURU 

TÜİK’in açıkladığı verilere ekonomistlerden tepkiler yükselmeye başladı. Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bayram etkisinin dorukta olduğu 1. Oteller ve pansiyonlar ve 2. Havayolu ile yolcu taşımacılığı kalemleri bile enflasyon oranının neden bu kadar düşük açıklandığının kanıtıdır. Aylık enflasyon oranlarının ortalaması ile hesaplanan yıllık TÜFE artışı %59.95 olmuş. Önemli bir fark” ifadelerine yer verdi.

ENFLASYON VURGUSU 

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ise, “Enflasyonla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa ilk adım olarak enflasyonun gerçek oranı hesaplanmalıdır.  Boyutu bilinmeyen bir hastalık sadece teşhisle tedavi edilemez. Tedavide doğru ilaç ve doğru doz için hastalığın boyutunu bilmek gerekir” dedi.

“YÜKSELİŞ TRENDİ”

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;

“Tüfe aylık 3,92% yıllık 38,21%. Temmuz itibariyle enflasyonda yükseliş trendi tekrar başlıyor. 1 defalık doğalgaz sıfırlamasının etkisini dar gelirli ve emekli daha iyi görecek.

“6 Aylık enflasyon 19,77% iken Gıda enflasyonu ne kadar? 28%

6 aylık konut gaz, su, elektrik ne kadar? -6,66%

Kısacası 1 defalık doğalgaz sıfırlamasının etkisini dar gelirli ve emekli daha iyi görecek

Gıdayı 28% artışla yerken, yaz ayı bedava doğalgaz sayesinde maaşı o artışı göremezse büyük adaletsizlik olur…” dedi.

“ZAM ORANI YÜZDE 30 OLUR”

TÜİK’in verilerinin ardından memur ve emeklilerin zam oranına ilişkin bir paylaşım yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise “TÜİK Haziran ayı enflasyonunu %3.92 olarak açıkladı. Memurlara, SSK, Bağ-Kur, ES emeklilerine 6 aylık enflasyon farkı %19.77 oranında verilecek! Şimdi refah payı konusu gündem olacak! %10 refah payı ile zam oranı %30 olur!” ifadelerini kullandı.

 

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme