Travmaya maruz kalan çocuğa nasıl yaklaşılır

Yetişkinlikte veya çocuklukta yaşanan travmalar sonrasında travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, ani...

Yetişkinlikte veya çocuklukta yaşanan travmalar sonrasında travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, ani veya kronik büyük bir stres faktörüyle doğrudan ya da dolaylı karşılaşmanın ardından verilen biyolojik ve psikolojik yanıt olarak tanımlanır. Travmatik olay sonrasında; kişi yaşadığı olayları uykuda ve uyanıkken tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hissedebilir. Olayın üzerinden ne kadar süre geçmiş olursa olsun, kişide travmanın bu etkileri tekrar görülebilir. Kişinin yaşadığı ruhsal sıkıntılar zamanla kronik bir duruma dönüşebilir. Uyku, beslenme, hafıza fonksiyonları etkilenebilir ve anksiyete, ümitsizlik, güçsüzlük gibi sonuçlar görülebilir.

Travma yaşamış kişilerle çalışan ruh sağlığı uzmanlarının amacı, travma yaşayan kişinin yaşamına devam edebilen birisi konumuna geçmesini; başka bir deyişle “bu olay yüzünden artık her şey bitti” konumundan “bu olay bana bir şeyler öğretti ve yaşamıma devam edebilirim” konumuna geçmesini sağlamaktır. Bireyin kendisiyle ve diğer insanlarla barışması, geleceğe dair olumlu ve umutlu beklentilerin, hedeflerin oluşturulması önemlidir.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme