• Haberler
  • Torbalı, kırmızıya büründü

Torbalı, kırmızıya büründü

Torbalı Ovası'nda salçalık ve kurutmalık domates hasadının başlamasının ardından kurutmalık domatesler sergilere serilmeye başlandı. Meze ve...

Torbalı Ovası’nda salçalık ve kurutmalık domates hasadının başlamasının ardından kurutmalık domatesler sergilere serilmeye başlandı. Meze ve pizza malzemesi olarak kullanılan kurutmalık domateslerin sergilere serilmesiyle Torbalı Ovası kırmızıya büründü. Bereketli ovada yetiştirilen domatesler, toplandıktan sonra kurutulacak alanlara taşınıyor. Mevsimlik işçiler tarafından burada kesilen domatesler, toprak üzerindeki beyaz sergilere açılarak kurutulmaya hazır hale getiriliyor. Tuzlandıktan sonra yaklaşık yedi günde kuruyan domatesler, daha sonra fabrikalara gönderilerek işleniyor ve ihracata hazır hale geliyor. Tamamen doğal yollarla yapılan ve dünyanın birçok ülkesine gönderilen kurutmalık domatesler, özellikle Amerika ve Kanada’da kahvaltıda meze olarak tüketiliyor.
 

“Torbalı’nın güneşi, nemi hiçbir yerde yok”

Torbalı’nın tarıma dayalı ekonomisine kurutmalık domatesin önemli bir katkı yaptığını vurgulayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Torbalı Ovası’nda yetiştirdiğimiz domatesler, burada kurutmalık olarak işleniyor. Toplanan domateslerimiz, Torbalı’daki fabrikalarımıza getiriliyor. Burada kurutmalık olarak işlenen domatesler; Amerika’ya, Avrupa’ya ve Kanada’ya gönderiliyor. O milletler, bu kurutmalık domatesi kahvaltılarda meze olarak kullanıyor. Torbalı’daki güneş ve nem oranı dünyanın hiçbir yerinde yok. Burada bir kombinasyon var. Burada gördüğünüz ovada bu domatesler yetiştiriliyor, sonra burada kurutulup fabrikalarda işlenerek tamamı ihraç ediliyor. Yaklaşık 60 bin ton domatesten 5000 ton kurutulmuş domates elde ediyoruz. Bunların tamamı ihracat edilecek” dedi.

Kurutmalık domates üretiminde Torbalı’nın marka haline gelmesini istediklerini belirten Olgun, şunları söyledi: “Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini istiyoruz. Tarıma dayalı sanayinin en güzel örneği de kurutulmuş domates. Çünkü kurutulmuş domates, işlendikten ihracat yapılıyor. Torbalı’nın domatesi, Torbalı’da güneşin altında işlenip dünyanın her yerine gönderiliyor. Biz Torbalı Ticaret Odası olarak bu ürünün her tarafta tanıtılması ve marka değeri haline gelmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

“Yağmur olumsuz etkiledi”
 

Kurutmalık domates işletmecisi Hatice Başak (21), son dönemde yağan yağmurlar nedeniyle domates fiyatlarının yükseldiğini söyledi.  Kurutma işleminin ise yedi günlük bir süreçte gerçekleştiğini belirten Başak, “Bu sene hastalık ve yağıştan dolayı domates fiyatları diğer senelere göre yüksek. Biz sezon sonu görüyoruz aslında kazancımızı” dedi.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme