• Haberler
  • Genel
  • Torbalı Gezi Rehberi ,Torbalı tanıtım yazısı

Torbalı Gezi Rehberi ,Torbalı tanıtım yazısı

Torbalı, İzmir ilinin bir ilçesidir ve Türkiye’nin batısında yer almaktadır. Bu ilçenin kuzeyinde Buca ve Kemalpaşa,...

Torbalı, İzmir ilinin bir ilçesidir ve Türkiye’nin batısında yer almaktadır. Bu ilçenin kuzeyinde Buca ve Kemalpaşa, doğusunda Bayındır ve Tire, güneyinde Selçuk, batısında ise Menderes ilçeleri bulunmaktadır. Torbalı’da Akdeniz iklimi hakimdir ve 2022 yılı nüfus sayımına göre 207.840 kişi yaşamaktadır. İlçenin adının antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan Metropolis (Triyanna veya Tripolisten olarak da bilinir) isminden geldiği rivayet edilmektedir. Torbalı, tarih boyunca çeşitli uygarlıkların merkezi olmuştur.

Torbalı, verimli topraklar üzerine kurulu olan Küçük Menderes havzasında yer almaktadır. MÖ 3000’li yıllarda ilk yerleşimin gerçekleştiği bu bölge, Ephesos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) gibi antik kentler arasında yer almaktadır.

Metropolis kentiyle birlikte bölge gelişmiş ve Lydia döneminde MÖ 7. yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. Daha sonra Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağları ile Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini deneyimlemiştir. 1071-1317 yılları arasında Selçuklular ve Aydınoğulları, daha sonra ise Osmanlı dönemi Torbalı’da egemenlik kurmuştur.

Torbalı, Türk egemenliği altında yönetim birimi statüsünü 1390 yılında Yıldırım Beyazıt’ın Şehzadesi Ertuğrul Bey’in vali olarak Aydın’a atanmasıyla kazanmıştır. Bu dönemde Torbalı, İzmir Sancağı’na bağlı bir yerleşim birimi olarak kaydedilmiştir. 1425 yılından itibaren ise Osmanlı yönetimi altına girmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 15 Mayıs 1919 – 7 Eylül 1922 tarihleri arasında yaklaşık 40 ay süreyle işgal altında kalmış olan Torbalı, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve Cumhuriyetin ilanıyla birlikte İzmir’in Sancağı olarak kurulmuş ve daha sonra İzmir’e bağlı bir nahiye olmuştur.

Torbalı’nın tarihindeki bir olay da Yunan işgali sırasında gerçekleşmiştir. 1922 Eylül’ünde Aydın’dan çekilen Yunan kuvvetleri tarafından Torbalı’da bulunan 200 evin 87’si yakılmış ve yağmalanmıştır. Bu süreçte 25 erkek ve kadın Yunanlar tarafından öldürülmüş ve işgal boyunca Torbalı merkezinde 50’den fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Ayrıca çevre bölgeden getirilen 23 kişi de Torbalı Demiryolları hangarında Yunanlar tarafından yakılarak öldürülmüştür.

Torbalı, 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile ilçe statüsü kazanmış ve 1927 yılında da belediyelik olmuştur.

Haber

İlçede Akdeniz iklimi hakimdir ve yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. İlçe merkezinin rakımı 35 metre olup, en yüksek nokta olan Keçikalesi Dağı tepesi 781 metre yüksekliğe sahiptir. En düşük rakım ise 15-20 metre arasında değişen ovalara düşmektedir. Torbalı’da bulunan akarsular arasında Fetrek Çayı, Arapkahve Çayı ve Çevlik Çayı yer alır ve bu akarsular güneyden Küçük Menderes Nehri’ne karışır. Yöredeki toprak yapısı verimlidir ve hububat, endüstriyel bitkiler (tütün, pamuk vb.) ile sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca dağ eteklerinde zeytinlikler bulunmakta olup, dağlar çam ağaçlarıyla kaplıdır.

KEY Museum Otomobil Müzesi , Özgörkey Ailesi tarafından Torbalı’da Özgörkey fabrikasının içinde yer alan otomobil müzesi çok ciddi bir koleksiyondan oluşuyor. Kesinlikle görülmeli. İzmir’in en değerli 10 müzesi arasındadırEfeoğlu Tabiat Parkı Torbalı , Buca ve Ayrancılar bölgesinde yaşayanların haftasonu tercih ettiği Tabiat parkı çam ağaçlarından oluşan bir mesire ve piknik yeri. Araçlar için çok yüksek olmayan bir ücret alınıyor. Ancak bir süredir orman yangınları riski ile kapalı durumda. Gitmeden kontrol etmekte fayda var. Suyun Başı Mesire Yeri Ayrancılar bölgesinde görülecek yerlerden biri Suyun Başı mesire alanı. Giriş ücretsiz, mangal kiralamak ücretli. Gerçekten akan bir su ve ufak gölet mevcut. Haftasonu kalabalık oluyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme