• Haberler
  • TORBA YASA İÇİN SON GÜNLER

TORBA YASA İÇİN SON GÜNLER

  Başar Uçar – &ldquoTorba Yasa&rdquo olarak da bilinen 6552 sayılı Vergi Borçlarının Yapılandırılması Hakkındaki Kanun&rsquola ilgili...

  Başar Uçar – “Torba Yasa” olarak da bilinen 6552 sayılı Vergi Borçlarının Yapılandırılması Hakkındaki Kanun’la ilgili borç yapılandırılmasında süre 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldı.

Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediyeler, TEDAŞ ve kalkınma ajanslarına olan borçları kapsayan Torba Yasa ile ilgili Bakanlar Kurulu’nca alınan karar doğrultusunda ödemelerin ilk taksiti için son tarih de 2 Şubat olarak belirlendi. Araçlarının fenni muayenelerini süresinde yaptıramamış olanlar için de daha önce 31 Aralık 2014 olarak belirlenen son tarih Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile 30 Haziran 2015 oldu.

SON TARİH 31 ARALIK 2014

“Torba Yasa” yapılandırmalarıyla ilgili son günlere girildiğini ifade eden Ödemiş Vergi Dairesi Müdürü Hamza Cihaner, yasa kapsamında borçları olan vatandaşların sunulan imkanlardan en iyi şekilde istifade etmeleri gerektiğini söyledi. Cihaner, Torba Yasa kapsamına giren borçları yapılandırmak isteyen borçluların Vergi Dairelerine gelerek ya da www.gib.gov.tr adresinden başvuru yapmaları gerektiğini kaydetti.

Cihaner yaptığı açıklamada, “6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin en geç 31 Aralık 2014 tarihi mesai bitimine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İstenildiği takdirde posta yoluyla (Taahhütlü posta veya APS) ya da internet üzerinden (www.gib.gov.tr) başvuruda bulunulabilir. Yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme süresi ise peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil (31 Ocak 2015 tarihinin tatile rastlaması nedeniyle bu tarihi izleyen ilk iş günü olan) 2 Şubat 2015 tarihine uzatılmıştır.

Kanun kapsamında yapılandırılacak borçların gecikme faizi ve gecikme zammı silinerek yerine daha düşük olan güncelleme oranı (Yİ-ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar uygulanacaktır. Borçlu mükellefler yapılandırdıkları borçlarına ait ödemeleri ister peşin olarak, ister 6, 9, 12 ve 18 taksitle iki ayda bir ödemeli olarak taksitlendirebilecektir. İnternet üzerinden (www.gib.gov.tr) kredi kartıyla ödeme imkanı bulunmaktadır.

ÖDEMELERİN İLK TAKSİTİ İÇİN SON TARİH 2 ŞUBAT

Mükelleflerimizin, sahip oldukları her araç için ayrı ayrı yapılandırma başvurusunda bulunması gerekmektedir. Ayrıca yapılandırma kapsamında ödenecek motorlu taşıtlar vergisinin ait olduğu taşıtlarının, yapılandırma şartlarının ihlal edilmemiş olması kaydı ile taksit ödeme süresi sonuna kadar muayenelerinin yapılmasına imkân verilmektedir. Borç yapılandırılmasından yararlanabilmek için bu borçlara ilişkin dava açılmaması ve açılan davalardan vazgeçilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılabilecek borçlar hakkında bilgi veren Cihaner, “30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk ederek Kanunun yayımlandığı 11.09.2014 tarihi itibarıyla kesinleşen motorlu taşıtlar vergisi (MTV), bu vergiye bağlı gecikme faiz ve zamları ile vergi cezaları, 30.04.2014 tarihinden önce düzenlenen tutanaklarda yer alan trafik para cezaları (TPC), karayolu taşıma para cezaları, köprü ve otoyollardan ihlalli geçiş ücreti ve cezaları, 11.09.2014 tarihi itibarıyla zorunlu araç muayene borçları kanun kapsamındadır.

Yapılandırma yapılması halinde tahsilinden vazgeçilecek olan tutarlar da gecikme faizi ve gecikme zammı, trafik para cezalarına ait aylık %5 faizdir. 2014 yılı için tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksidi kapsam dışındadır. Taksitlerin bir takvim yılında en fazla 2 defa ödenmemiş veya eksik ödenmiş olabilir. Yapılandırma ihlal edilmediği müddetçe yapılandırılan borçlarla ilgili cebri icra takibi (e-haciz) yapılmayacaktır” dedi.

ARAÇ MUAYENESİ YAPTIRMAYANLAR İÇİN SÜRE UZATILDI

Torba Yasa’nın araç muayenelerini yaptırmayanlara da yeni bir imkan sunduğuna dikkati çeken Cihaner son olarak şunları söyledi: “6552 sayılı Kanunun 79.maddesi kapsamına; Kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihi de dahil olmak üzere 2918 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi uyarınca zorunlu araç muayenesi yaptırılması gerektiği halde muayeneleri süresinde yaptırılmamış olan araçlar da giriyor. Kapsama giren araçları muayene ettirmek mecburiyetinde olanlar için de süre uzatılmıştır. Daha önce 31 Aralık 2014 olarak belirlenen son tarih, alınan son karar ile 30 Haziran 2015 olmuştur”

 

 

Bakmadan Geçme