• Haberler
  • Tonlarca karpuz alıcı bekliyor

Tonlarca karpuz alıcı bekliyor

Karpuzlarıyla ünlü Ödemiş'te karpuz üreticileri, fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Eski İstasyon...

Karpuzlarıyla ünlü Ödemiş’te karpuz üreticileri, fiyatların düşük olması nedeniyle emeklerinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Eski İstasyon mevkiinde bulunan Karpuz Pazarı’nda üreticiler, sıcağın altında saatlerce müşteri bekliyor. Üreticiler, karpuzun kilosunu traktörde 20-25 kuruşa satmanın sıkıntısını yaşarken bir traktör karpuzun 600-750 lira arasında satılmasının üzüntüsünü yaşıyorlar. Sıcakların birden bastırmasıyla karpuzların aniden büyümeleri sonucu satışa hazır olduğunu ancak alıcı bulunmaması yüzünden zor günler geçirdiklerini dile getiren üreticiler, devlet büyüklerinin de konuyla ilgilenmesini istiyorlar.

Üreticilerden ve karpuz alım satımı yapan Muharrem Şendurur, bu sene karpuzların çok güzel olduğunu ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını kaydederek, “Artık sezon başladı. Karpuzlarımız çok güzel oldu. Erginliği, pişkinliği her şey 10 numara ama alıcılar gelmiyor. Yaptığımız masrafların karşılığını şu an alamıyoruz. Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde piyasa düzelir . Geçen sene 40-50 kuruşa sattığımız karpuz, bugün 25 kuruş.  Bizim karpuzlara kabak aşısı ekilmez, orijinal karpuzdur. Bu sezon yaşadığımız sıkıntı kadar hiç yaşamadık” dedi.

“Kabak aşılı değil, orijinal”

Ödemiş Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Dinlenmez, “Üreticimiz çok mağdur. Üreticilerimiz para kazanmamakta, zarar etmektedir. Ödemiş’ in karpuzu çok kaliteli olmasına rağmen alıcı yok, alıcı bekliyoruz. Ödemişimizde kabak aşılı karpuz yapılmamaktadır. Çekirdek karpuz üretilir, bundan dolayı karpuzumuz kalitelidir. Bunun için yetkililerden üreticimize destek çıkmasını bekliyoruz. Böyle giderse çiftçimiz yok olma noktasına gelecek. Aşırı sıcakların birden gelmesi, karpuzların bir anda yetişmesine sebep oldu.  Bunların piyasaya sürülmesiyle fiyatlar düştü. En büyük etken sıcakların birden bastırması. Üreticimiz, karpuzu 20-25 kuruşa satarken büyük şehirlerde fiyat 1 lirayı bulmaktadır. Biraz da olsun aradaki bu fiyatın üreticiye de yansımasını yetkililerden talep ediyoruz“ ifadelerini kullandı.

Karpuz üreticilerinden İlyas Çimen, “Ödemiş Karpuz Pazarı’na tonlarca karpuz gelmesine karşın maalesef ortalıkta alıcı yok. Karpuz üreticileri, ürettiklerinin karşılığını bulamamaktadırlar” şeklinde konuştu.

Haber: Turgay KONURALP

                                                        

Bakmadan Geçme